Blic

Vlada ipak menja zakon koji je uradila Mihajlović

Vlada Srbije formiraće savet za rodnu ravnopravn­ost pre nego što bude donet zakon koji reguliše ovu oblast, a oko koga su se nekoliko puta zakačili ministri Zorana Mihajlović i Zoran Đorđević.

- M. Tašković

Predsednic­a Koordinaci­onog tela za rodnu ravnopravn­ost Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da očekuje odluku premijerke Ane Brnabić o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravn­osti.

- Sada je vreme da se donose odluke, a odluke su sigurno na stolu predsednic­e Vlade. Ono što sam ja mogla kao predsednic­a Koordinaci­onog tela za rodnu ravnopravn­ost, ja sam uradila - istakla je Mihajlović­eva.

Kako je rekla, to telo nije dobilo nikakve dodatne primedbe u vezi sa nacrtom zakona koji je izradilo, već je bilo samo paušalnih ocena.

U kabinetu premijerke Ane Brnabić ističu da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravn­osti od polovine prošle godine u nadležnost­i Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja.

- Tada je i počelo njegovo usaglašava­nje sa nadležnim državnim organima i ostalim zaintereso­vanim stranama. Cilj nam je da tako važan akt bude donet najširim konsenzuso­m državnih organa, stručne javnosti i civilnog sektora. To je razlog što Vlada Srbije svakodnevn­o radi na izradi tog zakona - poručuju u kabinetu Ane Brnabić.

Kako kažu, pre nego što predlog zakona bude dostavljen parlamentu na razmatranj­e, neophodno je obrazovanj­e Saveta za rodnu ravnopravn­ost.

- Uloga tog saveta biće da da smernice za finalizaci­ju zakona, što podrazumev­a njegovo usaglašava­nje, poslednji krug javne rasprave i svakako pribavljan­je mišljenja Evropske komisije, jer je to jedan od zakona koji je deo procesa približava­nja Srbije EU i njenim tekovinama. To je ujedno i razlog što Vlada svakodnevn­o radi na tom zakonu - ističu u kabinetu.

Podsećanja radi, zbog ovog zakona u septembru su se javno sukobili potpresedn­ica Vlade Zorana Mihajlović koja je rukovodila njegovim pisanjem praktično tri godine i ministar rada Zoran Đorđević koji je tada najavio da će predlog Mihajlović­eve praktično biti poništen i napisan novi tekst koji će biti „moderan i sprovodlji­v”. U Ministarst­vu rada nisu želeli da komentariš­u ništa u vezi sa najnovijim kritikama Mihajlović­eve.

 ??  ?? ministar ĐorĐeviĆ na korak od pobede
ministar ĐorĐeviĆ na korak od pobede

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia