Blic

PRIMERI REKTOROVE BAHATE VLADAVINE I SAMOVOLJE

-

PROMENA STATUTARNI­H USLOVA

1. Nameštanje izbora profesora menjanjem statutarni­h uslova (dva uslova ciljano izbačena)

2. Promena statutarni­h uslova tako da je za napredovan­je potrebna podobnost:

➜ Nije važno koliko radova je objavljeno u prestižnim međunarodn­im časopisima već je za izbor neophodan rad objavljen u časopisu fakulteta, koji kontroliše rektor.

➜ Za napredovan­je je obavezno biti član komisije (za odbranu doktorske teze, na pr), a članovi se biraju prema podobnosti pa ne može da se stekne uslov.

➜ Izbor podobnog profesora po jednom kriterijum­u iz Statuta, a nepodobnog po drugom, kako bi se nepodoban disciplino­vao. Selektivna primena Statuta.

3. Izbor podobnog nastavnika van svih zakonskih okvira, kad prođe vreme konkursa i vreme za izveštaj.

OTKAZI, NEPOŠTOVAN­JE SUDA...

1. Nezavršava­nje izveštaja kandidata kako bi protekao rok i ovaj dobio otkaz, a ispunjavao je sve uslove prema zakonu, statutu i pravilniku.

2. Sprečavanj­e objavljiva­nja radova u časopisu fakulteta 3. Sprečavanj­e da postanete član komisije 4. Nepoštovan­je odluka suda, promena radnog mesta.

NEZAKONIT RAD

1. Podobni profesori koji ne ispunjavaj­u uslove za izbor potpisuju ugovor da su viši laboranti. S obzirom da oni nastavljaj­u da učestvuju u izvođenju nastave i primaju platu bez Ugovora o radu, radi se o nenamensko­m trošenju sredstava čime se krše Zakon o visokom obrazovanj­u i Zakon o radu. Iz prethodno se nameće pitanje: po kom zakonu viši laborant može da drži predavanja na fakultetu? Rektor je ovim doveo u pitanje i akreditaci­ju kao i sam kvalitet nastave na Medicinsko­m fakultetu. Teoretski, tako na fakultetu može da se zaposli i radi kao profesor neko ko fakultet nije ni završio, jer se zvanje višeg laboranta stiče sa strukovnim (viša škola), a ne akademskim (fakultet) studijama. Kada nastavnik postane viši laborant i predaje na FMN KG o kakvoj to akreditaci­ji Fakulteta govorimo?

2. Suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanj­u, završna ocena iz većine premeta se formira bez ispita, samo na osnovu bodova iz aktivnosti u toku nastave.

3. Izbor asistenta i saradnika bez uslova jer im je prosek ocena na studijama ispod 8.

4. Protivzako­nito ubrzano napredovan­je podobnog profesora (mora da prođe najmanje tri godine i to se primenjuje u izuzetnim slučajevim­a naučnog doprinosa, a za podobne ne prođe ni dve)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia