Blic

Vreme je za nešto novo

Govoreći o telefonima srednje klase ne možemo a da ne spomenemo Xiaomi. Ova kompanija je potpuno promenila očekivanja većine kada u ruke uzmu telefon koji košta trostruko manje od ajfona.

- ANA LAĐAREVIĆ

Ime Xiaomi onima koji površno prate IT svet je tek negde poznato. Najpre jer komapnija postoji od 2010. godine ali i zbog toga što su se tek nedavno zvanično pojavili na domaćem tržištu. Nudimo vam bolji uvid u neke njihove modele - Mi A1, Mi 5A i Mi 5A Prime.

Xiaomi modeli su zasnovani na finom dizajnu, jednostavn­im korišćenje­m i samostalni­m “ekosistemo­m” i sve to u nižoj cenovnoj kategoriji. Mi A1 je telefon sa ekranom od 5,5 inča, uz LCD i rezoluciju 1080x1920. Ivice su blago zakrivljen­e, ali nije ravan sa zadnje stane, pa bi mu se to moglo pdvesti pod dizajnesrk­u manu. Inače, sam ekran je dosta svetao, a kako telefon radi a Android One, tu vam je pregledni interfejs uz sasvim pristojnu “mašinu”. Telefon radi na Qualcomm Snapdragon 625 octa-core čipsetu uz 4GB RAM, 64GB memorije i opciju dual SIM. Možete da otvorite i 20 aplikacija u isto vreme, i da ne brinete da će se telefon za- grejati, usporiti ili bagovati na bilo koji način. Kamera je dualna, 12 Mp, 2x optički zum i f/2.2. Dok su slike koje pravite preko dana sasvim zadovoljav­ajuće, one pri slabom svetlu su malo razočarava­juće, ali svakako za cenu od 31.000 dinara ne možete očekivati umetničke fotografij­e. Isprobali smo i modele Mi 5A i Mi 5A Prime. Telefoni su od plastike, ali u to ne nearušava fin osećaj koji pružaju kada se koriste. Iako nemaju trendi veliki ekran (5A ima 5.5-inčni displej sa 720p rezolucije), telefoni ipak izgledaju savremeno. Tu je i Gorilla Glass 3 kako bi se zaštitio od grebanja. Čak i senzor za otisak prsta reaguje podjednako dobro kao kod nekih znatno skupljih modela. Inače, 5A Prime (22.999 dinara) dolazi sa 3GB interne memorije, procesorom od 8 jezgara i selfi kamerom od 16MP a dodatak je LED blic koji doprinosi da se prave slike kao stvorene za Instagram.

XIAOMI JE ODNEDAVNO I ZVANIČNO NA NAŠEM TRŽIŠTU SA SVIM MODELIMA IZ SVOJE GAME

 ??  ?? xiaomi modeli su zasnovani na finom dizajnu, jednostavn­im korišĆenje­m i svi rade na android one
xiaomi modeli su zasnovani na finom dizajnu, jednostavn­im korišĆenje­m i svi rade na android one

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia