Blic

Omča oko vrata

ANA ĐOKIĆ, novinarka

-

Najtužnija priča potresla je Srbiju! Priča o devetogodi­šnjaku Urošu, koji se obesio u šupi kraj kuće nadomak Obrenovca. Čitam iznova i ne mogu da verujem. Da li je moguće? Naime, ovaj nesrećni mališa živeo je sa babom i dedom, otac mu je poginuo, a žena koja ga je rodila, ostavila ga je, preudala se, povela njegove sestre sa sobom i odselila u Bosnu.

Ne mogu ni da zamislim kako je bilo nesrećnom Urošu, koliko su mu nedostajal­e sestre, tata pa čak i ta žena koja ga je rodila, a koju iz poštovanja prema pravim majkama ne mogu da nazovem mamom. Kroz šta li je prolazio nesrećni dečak? Za Uroša kažu da je bio dobar, poslušan, a iza osmeha krio je ogromnu tugu. On je napušten, odbačen, izložen podsmehu ohole dece, nemaštini, lišen ljubavi, prepušten sam sebi... Da li možete da zamislite koliko je dečak patio kada je odlučio da spas potraži u kanapu za vezivanje sena? Imao je samo devet godina...

#

Napuštenoj deci potrebni su ljubav i podrška, da kroz pakao ne idu sama

Unutrašnji pakao kroz koji je Uroš prolazio doveo ga je do ivice, a on je vešto sve to krio, verovatno da ne bi povredio babu i dedu, jer Uroš je imao dušu.

Gde su bile državne ustanove koje su dužne da deci poput Uroša pruže psihološku podršku? Kroz tu golgotu nije smeo da ide sam! Ljudi koji su ga poznavali kažu da ništa nije ukazivalo na to da će se ubiti. Ako niko u njegovom okruženju nije primetio da se sprema tragedija, kako to da ni učitelji, koji treba da budu i pedagozi, nisu prepoznali znake na putu koji je mališana odveo u smrt? Niko ništa nije primetio. Niko ništa nije preduzeo.

Tužna priča će se prepričava­ti u novinama, govoriće o njoj meštani, a onda će se sve zaboraviti. Doći će neke nove teme. Samo će tuga ostati u životima onih koji su ga voleli. Njegova bliznakinj­a zauvek će osećati prazninu, njegove sestre tugu. A kakav će njihov život biti, ko će njih spasti ako se odluče na korak koji je načinio Uroš? Uroš nije zaslužio sudbinu koja ga je zadesila. U ovoj priči nije zakazala samo žena koja ga je rodila. Kako to da niko drugi ništa nije primetio, a devetogodi­šnjak je stavio sebi omču oko vrata?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia