Blic

Preminula i devojka zbog malih boginja

Beograđank­a M. M. (30) preminula je na Infektivno­j klinici u Beogradu posle komplikaci­ja izazvanih malim boginjama, saznaje “Blic”.

- A. Janković

Naime, devojka je preminula pre četiri dana, kada je primljena zbog teške upale pluća koja joj se javila kao posledica zaraze malim boginjama. Prema izvorima “Blica”, devojka nije bila vakcinisan­a, a pre nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

Ovo je druga žrtva malih boginja u Beogradu od početka epidemije u prestonici, od novembra 2017. U decembru, tridesetog­odišnji mladić iz Beograda takođe je preminuo od upale pluća koja se javila kao komplikaci­ja malih boginja. Kao i M. M., ni ovaj mladić nije bio zaštićen MMR vakcinom.

Međutim, ono što zabrinjava jeste i to što je čak 725 osoba u Beogradu obolelo od morbila u poslednja četiri meseca, zaključno sa 9. februarom ove godine. Samo u petoj nedelji 2018. zarazilo se 150 ljudi ili duplo više nego sedmicu ranije, kada ih je bilo 76. Analiziraj­ući dob obolelih, vidi se da je epidemija morbila najviše pogodila decu između prve i četvrte godine (209 zaraženih), kao i odrasle strarosti između 30 i 39 godina (167).

Male boginje su odnele žrtve i u drugim gradovima Srbije. Nišlijka (21), koja je mesec dana ranije rodila devojčicu, umrla je u januaru zbog komplikaci­ja izazvanih malim boginjama. Njena ćerka, srećom, iako obolela, nije imala komplikaci­je, ali je preventivn­o zbrinuta na Dečjoj internoj klinici. Prethodno je, početkom januara, bitku za život izgubio dvogodišnj­i dečak J. R. koji je 12 dana bio na aparatima. Dečak je rođen šest nedelja pre termina i zbog nezrelih pluća virus morbila bio je poguban.

U Nišu je primljen i jedan pacijent zbog upale mozga koja je potekla upravo od morbila.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od početka oktobra 2017. do 14. februara na teritoriji Srbije ukupno su zabeležana 2.222 slučaja malih boginja, od kojih je 1.138 laboratori­jski potvrđeno u Institutu „Torlak“. Osim Beograda, epidemija je proglašena u Novom Sadu (815 obolelih), Nišu (455), Kraljevu (188), Leskovcu (64)... 

 ??  ?? kao posledica zaraze javila se teška upala pluĆa
kao posledica zaraze javila se teška upala pluĆa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia