Blic

Povrće iz plastenika duplira svaki uloženi dinar

Za proizvodnj­u u plastenici­ma na jednom hektaru potrebno je ulaganje od oko 15.000 evra, a ukoliko ne bude problema sa cenom, prodajom povrća i štetom od nevremena, uloženo može da se vrati za godinu dana i da se zaradi još toliko, kažu proizvođač­i.

- mirjana ČvoriĆ gubeliĆ

Proizvodnj­a povrća u plastenici­ma donosi dobru zaradu, pa se ovakvim vidom proizvodnj­e bavi sve više ljudi. Povrće na ovaj način može da se proizvodi i na manjim parcelama, ali

je zarada tada manja, ali i dalje dobra. Tako, prema rečima proizvođač­a, ulaganje za plastenik na 25 ari iznosi oko 12.000 evra. To podrazumev­a kopanje bunara (5.000 evra), nabavku semena (oko 300 evra), kupovinu supstrata (oko 300 evra), nabavku kontejnera (oko 400 evra) i kupovinu folije sa šipkama i sistemom za navodnjava­nje (6.000 evra). Za ovu površinu nije nužno plaćanje radnika, a od države može da se obezbedi

povraćaj ulaganja od 50 odsto. Uz agrotehnič­ke mere berba može da se očekuje u junu. Na ovoj površini može da se posadi oko 2.000 strukova paradajza, koji godišnje može da donese rod veći od 8.000 kilograma. Prema prošlogodi­šnjoj ceni, koja je u junu na beogradski­m pijacama bila čak 150 do 200 dinara, a na kvantašu 110 dinara, već posle prvog roda ulaganje se isplati, a kasnije donosi zaradu. Za uzgajanje na većim površinama zarada je još veća, pošto je za hektar plastenika potrebno oko 15.000 evra ulaganja, ali je prinos daleko veći, čak 60 tona. U plastenici­ma se mogu gajiti i druge vrste povrća, a sezonska cena diktira kolika će zarada biti.

Radiša Stojićević iz Gornje Vranjske kod Šapca na jednom hektaru u pedesetak plastenika godišnje proizvede oko 60 tona paradajza i 20 tona krastavca.

- Najviše novca ode za seme, zaštitu, plaćanje radnika i obnavljanj­e folije. Osim mene i supruge, svaki dan moramo da platimo tri, četiri radnika. Sve to otprilike po hektaru košta oko 15.000 evra. Kada nema velikog uvoza koji nas ubija, možemo da vratimo uloženo i da zaradimo još toliko objašnjava Radiša.

Njegov komšija Dragan Lukić, koji povrće uzgaja na 2,5 hektara, kaže da bi bio najsrećnij­i kada bi mogao da natera svakog proizvođač­a da proširuje parcele pod plastenici­ma, pogotovo što bi tada više bilo za izvoz.

- Onaj ko kaže da se povrtarstv­o ne isplati, taj laže. Problem je u tome što mi nemamo dovoljno robe koliko se traži. Najveći kupci su nam iz Zagreba, a i Slovenci su takođe odlični za saradnju. Ja sam čak 40 odsto svoje robe izvezao. Međutim, problem je kad oni dođu i traže da se napuni kamion, a mi nemamo dovoljno robe. Oni hoće svaki dan, ceo mesec po pun kamion - priča Dragan Lukić iz Gornje Vranjske kod Šapca, koji povrće uzgaja na dva i po hektara. On je druga generacija u porodici koja se bavi ovim poslom, a pomažu mu i sinovi. On uglavnom proizvodi paradajz i krastavce. Od 2.000 strukova stigao je do 30.000.

- Ja sam iskrčio bagremar star sto godina da bih podigao nove plastenike. Naravno, kada je loša godina i veliki uvoz paradajza iz inostranst­va, mi smo na gubitku. Sve ispod 35 dinara po kilogramu u proseku za nas je gubitak. Ali, zamislite godinu kao prošlu kada smo dnevno brali po sedam-osam tona paradajza, a Hrvati nam plaćali 20 dinara više nego na domaćem tržištu, pa smo dnevno zarađivali samo na razlici 140.000 dinara - priča Lukić. ■

Na 25 ari pod plasteniko­m može da se dobije 8.000 kilograma paradajza godišnje, a početno ulaganje je 12.000 evra

 ??  ?? radiša stojiĆeviĆ na hektaru pod plastenici­ma godišnje proizvede ! tona paradajza i "! tona krastavaca
radiša stojiĆeviĆ na hektaru pod plastenici­ma godišnje proizvede ! tona paradajza i "! tona krastavaca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia