Blic

Jovana Gavrilović

(1989)

-

POSTALA JE 2017, potpuno opravdano, i laureat nagrade Fondacije “Ružica Sokić”, koja se dodeljuje za glumačka postignuća i doprinos kulturi.

Na (velikom) ekranu zablistala je ulogom u filmu “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića gde igra ćerku glavne, naslovne junakinje (Mirjana Karanović) donoseći svojim glumačkim umećem, s jedne strane, životni impuls mladosti da pretraje (i) u beznađu a, s druge, svu ljudskost gorčine i kivnosti mladog čoveka krivog bez krivice.

Prethodno, pre par godina, pozorišna publika ju je upoznala još kao studentkin­ju, i to kroz vrsnu rolu Mine koju je tumačila u sjajnoj predstavi Radionice integracij­e “Dok nas smrt ne rastavi” Mire Furlan u režiji Mikija Manojlović­a, gde je zaigrala rame uz rame sa velikim glumcima Anitom Mančić, Jasnom Đuričić i rediteljem, a za koju je nagrađena na Međunarodn­om festivalu malih scena u Rijeci (2014), Sterijinom pozorju (nagrada za mladog glumca iz Fonda “Dara Čalenić” 2015)…

Briljirala je u predstavi “Moje dete” Beogradsko­g dramskog pozorišta u kojoj dominira odnos majke i ćerke, a Jovana Gavrilović kao ćerka lavovski dočarava i arhetipske nivoe i pobuđuje snažnu empatiju kod publike.

Stalni je član “Ateljea 212”, glumu je diplomiral­a u klasi prof. Vladimira Jevtovića, o radu na ulogama veli da “iza svakog univerzaln­og doživljaja duboko diše jedna autentično­st”. A o budućnosti:

- Osećam da sam na početku. Toliko toga još treba da otkrijem, naučim, iskusim i podelim. Svaki uspeh ili neuspeh ostaje zavezan za vreme koje mu je prethodilo. Najviše me motiviše borba za opstanak srca i duše. Smatram da sam rođena u zemlji koja ima manjak sredstava za sve, ne samo za film. S druge strane, to ne bih nazvala hendikepom. Još verujem u svoju generaciju. Verujem da se iz mraka rađa svetlost.

Sva je prilika da je odlikuje i duhovitost. Jer na novinarsko pitanje da li bi bila zadovoljna da - s obzirom na to da je završila srednju zubnotehni­čku školu - danas pravi vilicu nekome u domu zdravlja, odgovorila je:

- Ja bih bila zadovoljna, ali za pacijente nisam sigurna.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia