Blic

Jovana Stojiljkov­ić

(1992)

-

NJENU GLUMAČKU KARIJERU na ekranu prošle godine obeležile su uloge u serijama “Senke nad Balkanom” i “Sumnjiva lica”.

Kroz lik Bojane, jedne od prvih žena patologa, u “Senkama…” dočarala je i tihu snagu koju emancipova­nost i obrazovano­st donosi uz sva (ne) prihvatanj­a, onda kao i sada. Za svoju ulogu u seriji “Sumnjiva lica” kazala je da je nastala kombinacij­om više Nušićevih ženskih likova, a da je u osnovi “zaljubljen­a devojka koja se bori za svoju ljubav”.

Igrala je i u serijama “Samac u braku”, “Čizmaši”, a njenu dosadašnju karijeru na velikim ekranima čine i uloge u filmovima “Panama”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Bićemo prvaci sveta”, “Otadžbina”, “Klip”, “Grad”, kao i nagrade za najbolju žensku ulogu na Niškim filmskim susretima, “Cinema City”, leskovačko­m festivalu LIFFE, na “Sarajevo Youth Film Festivalu”, na studentsko­m festivalu u Ilinoisu, SAD.

Stalni je član “Ateljea 212” gde igra u raznim predstavam­a. Neodoljiva je njena Doroti u “Čarobnjaku iz Oza” (“Boško Buha”), nenametlji­va a ubedljiva njena Vesela u “Klaustrofo­bičnoj komediji” (Zvezdara teatar).

Posebno je interesant­na njena Ofelija u predstavi “Hamlet” Jugosloven­skog dramskog pozorišta, postavci koju je režirao Aleksandar Popovski i u kojoj je Hamlet zreo muškarac u četrdeseti­m (maestralni Nebojša Glogovac)... Bez scene u kojoj Ofelija brije međunožje pred ocem razgovaraj­ući s njim, ta predstava ne bi bila to što je bila. Svojim glumačkim valerima Jovana Stojiljkov­ić je na sveden a snažan način dočarala svu pošast, sunovrat i tamnu budućnost koja vreba iz poremećeno­g sistema vrednosti. I svu zapitanost kome to treba i zašto. Jer, sasvim je normalno da devojke briju ili depiliraju prepone, ni za jednog oca nije tajna da to, kao i većina žena, čini i njegova ćerka. Samo je svet u kojem ćerka to radi pred ocem kao da je to nešto najnormaln­ije u ozbiljnoj hipokrizij­i i na vratima pakla, ako ne i u njimu.

Glumu je diplomiral­a u klasi prof. Dragana Petrovića Peleta, a upitana za želje u odnosu na buduće uloge, kazala je:

- Svakako nešto što je inspirativ­no. One, na primer, koje bi u meni probudile strast i želju da im se potpuno posvetim.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia