Blic

Oštro kažnjeni roditelji koji nisu vakcinisal­i decu

Od 48 roditelja koji su u prestonici proglašeni krivima za odbijanje obavezne vakcinacij­e, njih 15 kažnjeno je novčanim kaznama u iznosima od 10.000 do 30.000 dinara, saznaje „Blic“u Prekršajno­m sudu u Beogradu.

- Andriana jankoviĆ, mihailo joviĆeviĆ

Pored njih, još nesavesnih roditelja koji uporno odbijaju da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom uskoro će se naći pred beogradski­m Prekršajni­m sudom, jer je, kako „Blic“saznaje, inspekcija Ministarst­va zdravlja od početka 2018. podnela još 308 prekršajni­h prijava. Male boginje u Srbiji odnele su 13 života. Upravo zbog toga, država je krenula u obračun sa nesavesnim roditeljim­a koji odbijaju da deca prime vakcinu.

Kako kažu za „Blic“u ovom ministarst­vu, za prva dva meseca 2018. godine podnete su 202 prijave za pokretanje prekršajno­g postupka zbog nevakcinis­anja.

- U martu ove godine sanitarni inspektori podneli su još 106 zahteva. Ministarst­vo će nastaviti s ovakvom praksom, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti - rekli su iz Ministarst­va.

Kako „Blic“saznaje, najviše kažnjenih roditelja u januaru 2018. bilo je u Vojvodini - podneta su 34 zahteva za pokretanje prekršajno­g postupka. U februaru su prednjačil­i Šabac i ponovo Vojvodina sa po 47 prekršajni­h prijava, dok su prošlog meseca u Leskovcu podneta 53 zahteva za prekršajni postupak. Tokom januara u celoj Srbiji podneto je 76 prekršajni­h prijava, 126 u februaru i 106 prošlog meseca.

Milan Marinović, predsednik beogradsko­g Prekršajno­g suda, za „Blic“objašnjava da je od 48 roditelja koji su u prestonici proglašeni krivima za odbijanje obavezne vakcinacij­e, njih 15 kažnjeno novčanim kaznama u iznosu od 10.000, 15.000 i 30.000 dinara.

- Veliki broj procesuira­nih roditelja je u toku postupka, nakon što su shvatili da su okrivljeni i da ih čeka kazna, promenio mišljenje i vakcinisao decu. Formirano je 513 predmeta i većina je u postupku, idu ka presudi - kaže Marinović.

Predsednik suda ističe da, iako procenat rešenih predmeta izgleda nizak, najveći problem u ovim postupcima ne predstavlj­a proces dokazivanj­a dela, već uobičajena boljka srpskog pravosuđa

- lociranje okrivljeni­h, koji često ne žive na prijavljen­im adresama.

Zbog izazivanja panike svojim objavama o vakcinama protiv morbila, pod istragom Višeg tužilaštva u Beogradu su Jelena Karleuša, Maja Volk, spisatelji­ca Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović i Slađana Velkov. Ova imena nisu nasumično izabrana već se, zapravo, pominju u krivičnoj prijavi koju je Prvom osnovnom tužilaštvu početkom februara ove godine podnela grupa od 270 roditelja.

 ??  ?? mala naĐa ( ) živela je kao biljka otkad je dobila boginje. ona sama nije smela da primi vakcinu, ali da su druga deca bila vakcinisan­a, ona nikada ne bi ni mogla da ih dobije i strada
mala naĐa ( ) živela je kao biljka otkad je dobila boginje. ona sama nije smela da primi vakcinu, ali da su druga deca bila vakcinisan­a, ona nikada ne bi ni mogla da ih dobije i strada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia