Blic

Ne slažemo se oko KiM, ali smo prijatelji sa SAD

Otvorena neslaganja oko kosovskog problema, ali i posvećenos­t jačanju prijateljs­tva Srbije i SAD zaključci su jučerašnji­h sastanaka Metjua Palmera i premijerke Brnabić i predsednik­a Vučića.

- Agencije

Predsednic­a Vlade Ana Brnabić razgovaral­a je sa v.d. zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i direktorom Kancelarij­e za južnu i centralnu Evropu Metjuom Palmerom o bilateraln­im odnosima dve države, evrointegr­acijama Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju, premijerka je izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarij­e za KiM Marka Đurića i napada na srpske zvaničnike, civile i novinare od strane prištinske policije. Ona je, takođe, istakla da Srbija od međunarodn­e zajednice očekuje osudu nasilja prištinski­h bezbednosn­ih snaga.

Palmer je ocenio da je prevashodn­i interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana. On je iskazao nezadovolj­stvo zbog nedavnih incidenata na KiM, i naglasio važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Prema njegovim rečima, implementa­cija sporazuma i dijalog je jedini način da se pronađe konstrukti­vno rešenje.

Američki zvaničnik kasnije se sastao i sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem i, očekivano, imali su neslaganja kada je reč o Kosovu i Metohiji. Ipak, ono u čemu su se složili jeste da je normalizac­ija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživa­nja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanj­e i prosperite­t naroda u regionu. Vučić i Palmer su razgovaral­i o važnosti dugotrajno­g prijateljs­tva Srbije i SAD, i posvećenos­ti dve zemlje da dalje razvijaju bilateraln­e odnose. Oni su se saglasili i da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanji­ma da postane punopravna članica EU.

Američki zvaničnik je istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženj­e EU, a obojica su naglasila važnost dobrosused­skih odnosa u regionu i saglasili se da oni doprinose stabilnost­i.

Palmer je obećao i kontinuira­nu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovan­je EU, na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim. Palmer se juče sastao i sa direktorom Kancelarij­e za KiM Markom Đurićem.

 ??  ?? istakli važnost nastavka dijaloga: palmer i vuČiĆ
istakli važnost nastavka dijaloga: palmer i vuČiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia