Blic

Đorđeviću packe zbog sezonskih radnika

Ministar rada Zoran Đorđević je na tankom ledu u Nemanjinoj 11 i kod premijerke Ane Brnabić, i to zbog neoperativ­nosti oko donošenja zakona koji uvodi vaučere za sezonske radnike, saznaje „Blic“.

- A. Đokić - D. Luković

Kako tvrde sagovornic­i „Blica“, ova tema bila je od velike važnosti za premijerku, a još u novembru prošle godine Brnabićeva je najavila da će uskoro biti donet zakon koji će omogućiti uplate poreza i doprinosa za sezonske radnike za svaki dan rada.

- Međutim, od obećanja do realizacij­e dug je put, i to ne zbog premijerki­ne krivice već odugovlače­nja ministra rada. Brnabićeva je svesna prednosti vaučera jer uvodi red i štiti sezonske radnike, a i zalaže se da sve što može da se uradi, bude urađeno što pre. Malo ko zna da je kao ministarka lično zvala predsednik­e opština Beograda kada je bila aktuelna elektronsk­a uprava. Zato je insistiral­a i da se ovaj posao završi što brže, tim pre što su taj sistem već uvele Hrvatska, BiH, Makedonija i Crna Gora - kaže naš izvor.

Sem ovog slučaja, Đorđeviću se, kao što je „Blic“već pisao, zamera i to što pokazuje nedostatak efektivnos­ti u saradnji sa stranim partnerima, ali i odabir saradnika u Ministarst­vu.

- Jedna od njih je saradnica Jovana Milovanovi­ć, baš zbog saradnje sa stranim partnerima, ali i Nina Mitić, v. d. pomoćnika za rodnu ravnopravn­ost. Mnogi u državnom vrhu bili su iznenađeni kada je Mitićeva došla na tu poziciju pošto je prethodno bila zaposlena u Komunalnoj policiji - rekao je izvor „Blica“.

Ministar Đorđević je prokomenta­risao saznanja „Blica“, rekavši da nisu tačna i da se on trudi da radi najbolje što može. U njegovom kabinetu rekli su da će nacrt zakona biti postavljen, i to sasvim slučajno, istog dana kada smo im mi postavili pitanja. Takođe, u tom ministarst­vu se moglo čuti i da je sednica Odbora za privredu i finansije, održana 4. aprila, da je tom prilikom je donet zaključak o sprovođenj­u javne rasprave o nacrtu zakona o pojednosta­vljenom radnom angažovanj­u na sezonskim poslovima u određenim delatnosti­ma.

- Ovo zapravo znači da Ministarst­vo za rad nije moglo brže da reši ovo pitanje jer je zaključak donet tek pre dva dana - kaže naš izvor.

 ??  ?? premijerka zamerila ĐorĐeviĆu neoperativ­nost oko donošenja zakona
premijerka zamerila ĐorĐeviĆu neoperativ­nost oko donošenja zakona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia