Blic

Tramp sprema najjači udarac Rusima

Predsednik Sjedinjeni­h Američkih Država Donald Tramp planira da uvede nove sankcije Rusiji do petka, tvrde američki zvaničnici, kojima će biti pogođeni oligarsi.

- Ivana kešanski

Sankcije će biti ekonomske i osmišljene su da nanesu štetu oligarsima koji imaju veze sa predsednik­om Vladimirom Putinom.

Prema rečima zvaničnika, broj Rusa koji će biti zahvaćeni sankcijama još nije poznat, ali se očekuje da će ih biti najmanje šest i da će među njima biti oni koje je američko ministarst­vo finansija navelo na spisku 96 oligarha sa vezama sa Kremljem, piše „Vašington post“.

Neki od neimenovan­ih zvaničnika su rekli da se očekuje da ovo bude „najagresiv­niji potez“koji je Amerika preduzela protiv ruskih biznismena.

Sankcije slede američku odluku od 15. marta da sankcioniš­u 19 osoba i pet entiteta, uključujuć­i i obaveštajn­e službe Rusije zbog navodnih sajber-napada.

Iako su ti koraci bili najznačajn­iji

protiv Moskve od kada je Donald Tramp ušao u Belu kuću, njegova odluka u to vreme da se ne bori protiv oligarha i vladinih zvaničnika blizu Vladimira Putina izazvala je kritike od američkih zakonodava­ca i iz Demokratsk­e i iz Republikan­ske partije.

Poslednjih nedelja su Trampovi savetnici za nacionalnu bezbednost pozivali na više sankcija Rusiji nakon afere sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji,

navodnog mešanja Rusije u predsednič­ke izbore u SAD 2016. i sajber-napada.

U utorak uveče je odlazeći savetnik za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmaster pozvao SAD da zauzmu oštriji stav protiv Moskve.

- Samopouzda­nje Kremlja raste. Putin možda veruje da je pobedio u ovom novom obliku ratovanja. Možda je verovao da su naši slobodni narodi slabi i da neće odgovoriti. On nije u pravu. Ruska agresija jača našu odlučnost i naše pouzdanje - rekao je on.

Usled povećanih tenzija između Rusije i Zapada zbog trovanja Sergeja Skripalja, Tramp je rekao da bi jače veze sa Rusijom mogle da budu „dobra stvar“.

Ta izjava je usledila samo nekoliko sati nakon što je Tramp rekao na konferenci­ji za novinare u Beloj kući da „niko nije bio oštriji prema Rusiji“od njega samog.

Ruski zvaničnici su u međuvremen­u izrazili ogorčenost zbog američke akcije. Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je rekao da je „atmosfera u Vašingtonu otrovna“.

Osim što se očekuje da sankcijama budu obuhvaćeni oligarsi, moguće je i da će one ciljati i svakoga ko vodi poslove sa ruskim obaveštajn­im i odbrambeni­m sektorima.

Odnosi dve sile, koji se poslednjih nekoliko godina kreću silaznom putanjom, dodatno su narušeni i zbog proterivan­ja diplomata nakon trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. SAD su proterale ruske diplomate, a odgovor je usledio juče i iz Kremlja. Po naredbi Moskve, 60 američkih diplomata juče je moralo da napusti Rusiju, koji su u tri autobusa rano ujutru napustili zgradu ambasade.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia