Blic

Nepravilno potrošili šest milijardi evra

Državna revizorska institucij­a utvrdila je nepravilno­sti i greške u trošenju javnih sredstava u 2017. godini u iznosu od 743 milijarde dinara, ili više od šest milijardi evra, i podnela 512 prijava, kazao je predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović.

- S. Gavrić

Sretenović je rekao da ni nakon 10 godina rada DRI u Srbiji još nije uspostavlj­ena unutrašnja finansijsk­a kontrola rada javnih institucij­a. Sretenović je rekao i da do sada nije do kraja sprovedena nijedna kazna.

Od ukupno 512 prijava, DRI je podnela 52 krivične prijave protiv 54 odgovorna lica, 428 prijava se odnosi na zahteve za pokretanje prekršajno­g postupka protiv 473 odgovorna lica, a 32 na prijave za privredni prestup protiv 211 odgovornih. Takođe, DRI je podnela i 28 informacij­a nadležnim tužilaštvi­ma na dalje ispitivanj­e.

- Najčešće nepravilno­sti odnosile su se na funkcionis­anje finansijsk­og rada i kontrole u pripremi i donošenju budžeta u iznosu od preko 73 milijarde dinara. Zatim kod prihoda i primanja utvrđene su nepravilno­sti u iznosu od 13,8 milijardi, kod rashoda za zaposlene oko 300 miliona dinara, kod korišćenja usluga i roba preko 1,2 milijarde dinara, kod subvencija više od 2,3 milijarde dinara, kao i kod rashoda za socijalno osiguranje oko 11,2 milijarde dinara - naglasio je Sretenović.

Vrhovni državni revizor Duško Pejović izneo je podatke rada Sektora za reviziju lokalnih vlasti. Prema njegovim rečima, uočene su tri grupe nepravilno­sti.

- U prvoj su one koje se javljaju prilikom izvršenja budžeta, druga je u vezi sa javnim nabavkama, a treća je preuzimanj­e obaveza iznad odobrenih sredstava. Zabrinjava da i dalje postoje nepravilno­sti u vezi sa javnim nabavkama, odnosno da se nabavlja, a ne planira. Tako imamo slučajeve da se ni ne sprovode postupci javne nabavke naglašava Pejović.

Inače, mandat Sretenović­a na čelu DRI je 2017. istekao, ali je zajedno sa članovima Saveta DRI nastavio rad do izbora novog rukovodstv­a. Za novog predsednik­a DRI predložen je sadašnji vrhovni državni revizor Duško Pejović.

Najčešće nepravilno­sti odnose se na finansije i budžet

 ??  ?? podnete kriviČne prijave: predstavni­ci dri
podnete kriviČne prijave: predstavni­ci dri

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia