Blic

Presude Miškoviću i Šariću do kraja 2018.

Najpraćeni­ji medijski slučajevi u Srbiji trebalo bi da epiloge dobiju do kraja godine. Sudije koje su iz posebnih odeljenja vraćene u krivično degradiran­e su po jasnim kriterijum­ima i merilima.

- TANJUG/M. J.

Ovo je, između ostalog, u intervjuu agenciji Tanjug rekao Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, najveće i jedne od najznačajn­ijih pravosudni­h institucij­a u zemlji. Stepanović je, odgovaraju­ći na pitanje kada se mogu očekivati presude protiv Miroslava Miškovića (optuženog za utaju poreza) i Darka Šarića (okrivljeno­g za krijumčare­nje kokaina i pranje novca), ali i u predmetu ubistva Slavka Ćuruvije ukazao da je “nezahvalno i nedozvolje­no” da predsednik suda to prejudicir­a.

- Iz iskustva, kao sudija, mogu samo da pretpostav­im, s obzirom na dosadašnju dinamiku u izvođenju dokaza i faze dokaznog postupka, da će sva tri krivična postupka dobiti epilog do kraja ove godine. Suđenja se zakazuju i održavaju redovno jednom do dva puta mesečno i mogu da kažem da sudska veća postupaju vrlo ažurno - ocenio je Stepanović. On je rekao i da u slučaju ubistva Ćuruvije od 70 glavnih pretresa, 69 je održano, dok je samo jedan bio odložen zbog problema sa tehničkom opremom, te da je ispitano preko 100 svedoka.

Kada je u pitanju krivični postupak koji se vodio protiv Gorana Kljajevića i drugih, poznat kao predmet “stečajna mafija” u kojem je najveći broj okrivljeni­h oslobođen optužbi, predsednik suda je naveo da je zbog toga na ime troškova postupka braniocima i okrivljeni­ma do sada dosuđeno ukupno oko 280 miliona dinara.

Stepanović je za Tanjug govorio i o raspoređiv­anju sudija u posebna odeljenja i iz posebnih odeljenja suda (za ratne zločine i organizova­ni kriminal).

- Ako sudija koji radi na slučajevim­a organizova­nog kriminala ili ratnih zločina za šest godina ima 78 odsto ukinutih odluka, to znači da on ne radi dobro taj posao. Zakon je predvideo kriterijum­e i merila koja kao predsednik suda moram da cenim kako bih utvrdio da li su ispunjeni uslovi da se sudiji kojem ističe mandat u Posebnom odeljenju mandat produži za još šest godina rekao je on, i dodao da će nastaviti da radi u interesu suda. Kao predsednik­u Višeg suda u Beogradu prioriteti su mu, kako je naveo - transparen­tost u radu, efikasnost i kvalitet.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia