Blic

Povrće papreno poskupelo još 30 odsto uoči Uskrsa

Uskršnja trpeza po cenama na pijaci biće skuplja za 20 do 30 odsto koliko su skočile cene ranog povrća uoči svetkovine na tezgama.

- Aleksandar latas

Redovi ispred bankomata jasno pokazuju da je u toku šoping groznica, a pre svih to znaju prodavci na pijacama. Običaj je da trpeza za vikend pred nama bude bogata, tako da na gradskim pijacama sirom Srbije sada treba sačekati i na red ispred tezge. Za cenu se očigledno ne pita, s obzirom da se za paradajz, krompir i rotkvice mora izdvojiti svota veća su u proseku 20 do 30 odsto. Brojke na tezgama sa mladim lukom su se duplirale, dok je povrće koje još uvek domaćice zaobilaze poput čeri paradajza mogu da se nađu jeftinije.

- Vezica mladog luka prošle nedelje koštala je 30 dinara, danas je već 60. Poskupele su dosta i rotkvice sa 60 na 80 dinara, a za vikend će već biti 100 dinara. Ostalo povrće takođe je u proseku poskupelo za 20 odsto. Prodavci pokušavaju da prodaju ovih dana ono što slabije ide, pa je čeri paradajz spušten sa 700 na 600 dinara za kilogram - rekla je Bojana Marković prodavačic­a na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Kilogram krompira na gradskim pijacama skočio je sa 60 na 80, a negde, poput na Kaleniću, košta i 100 dinara za kilogram. Međutim, ako se neko nameri da se počasti i sa prvim mladim krompirići­ma moraće da izbroji 300 dinara za kilogram.

- Nije u redu da se dižu cene pred praznike, ali svi hoće da zarade. Svakako drugog izbora nemam. Potrošila sam dve hiljade dinara, a tek sada idem da kupim juneći but. Sve što je stalo u ove dve kese je skoro povrće. Na paradajz, krastavce, papriku, salatu i luk otišlo mi je skoro 1.000 dinara. Kupila sam još malo jaja i suvih šljiva koje su danas 500 dinara kilogram, a prošle nedelje su bile 450 - požalila nam se Novosađank­a Dubravka Ljubičić koja je pazarila na Futoškoj pijaci.

Ista količina krastavaca košta od 200 do 220 dinara na tržnicama po Vojvodini i unutrašnjo­sti Srbije, dok Beograđani moraju da plate i 50 dinara više. Kilogram paradajza košta od 180 do 250, a cena paprike kreće se od 300 do 350 dinara, što je u proseku skuplje za deset odsto nego pre samo nedelju dana. Kilogram cvekle će kupce stajati od 70 do 100 dinara, tikvice 140 do 220, a

ZA VIKEND SE OČEKUJU JOŠ VIŠE CENE KADA KRENE KUPOVINA UOČI PRAZNIKA, KAŽU TRGOVCI NA PIJACI

zelena salata od 40 do 70 dinara po komadu. Ono što se sada može kupiti jefitnije jeste južno voće. Banane koje su sada 130, a bile su 160 ili čak 180 dinara za kilogram. Pored banana, za 10 do 20 odsto spuštena je cena grejpfruta, pomorandže koji su sada od 80 do 110 dinara i mandarina koje su 140 dinara.

Takođe, jabuke koje su zimus prednjačil­e sa cenama sada su dosta povoljnije za domaćice. U zavisnosti od vrste, cena se kreće od 80 do 100 dinara kilogram.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia