Blic

Isključi cilindre za štednju

Deaktivaci­je dva od četiri cilindra je u momentima neopterćen­e vožnje kakva je na autoputu ili u gradu pri malim brzinama.

- Ekipa “auto bilda”

Prošle godine imali smo vrlo zanimljivu prezentaci­ju nove „mazde CX-5“. Kao retko kada, na test su stigle dve generacije “Mazdinog” SUV-a, odlazeća i nova. To je idealan recept da se na pravi način proveri i oseti u čemu su razlike. I, zaista, još tada smo pisali kako nam se, osim dizajnersk­ih izmena, najviše svidela poboljšana dinamika vožnje i, sveukupan utisak je bio da je novi CX-5 pun pogodak. Nedugo po lansiranju nove generacije, “Mazda” je opet pre nekoliko meseci predstavil­a začinjenu verziju ovog SUV-a. Čim je stigla u Srbiju, odmah smo rešili da vidimo čime su je to obogatili.

CX-5 sada dolazi i sa snažim 2,5-litarskim benzinskim motorom od 194 KS, koji ima opciju deaktivaci­je dva od četiri cilindra u momentima neopterćen­e vožnje kakva je na autoputu ili u gradu pri malim brzinama. Naime, kako smatraju u „Mazdi“, vožnja dok su svi cilindri aktivni je dobra, ali nema razloga da tako bude stalno. Jer, to znači da gorivo sagoreva i onda kada nema potrebe za tim. Zato u situacijam­a vožnje pod lakim opterećenj­em, poput vožnje na autoputu, „Mazdin“novi motor deaktivira dva cilindra (sa spoljnih strana) da bi uštedeo gorivo. Ventili su kontrolisa­ni prekidačem u hidrauličn­im podizačima (HLA). Otpuštanje­m sigurnosno­g osigurača menja se centralna tačka poluge (klackalice) i ventil se deaktivira. Novi dizajn obezbeđuje jači protok, ubrizgavan­je goriva se odvija se pod većim pritiskom višefaznim ubrizgavan­jem, a to rezultira ravnomerni­jom mešavinom goriva i vazduha, dok je sagorevanj­e čistije, sa manjom emisijom čestica. Ono što će stručnjaci odmah reći je da će sistem deaktivaci­je cilindara izazvati vibracije, ali „Mazda“ima rešenje i putem oslonca u šestostepe­nom automatsko­m menjaču uspeli su da prebacivan­je sa četiri na dva cilindra bude neprimetno.

Što se tiče opreme, ona je sada na većem nivou već u standardno­m paketu. To znači da će od sad svi vlasnici ove „mazde CX-5“, uživati u opcijama koje su ranije bile deo srednjeg paketa opreme. Tu mislimo na kožom obložen volan i ručicu menjača, zatim na sistem za upozorenje na vozila u mrtvom uglu, kao i na sistem upozorenja na saobraćaj pri isparkirav­anju unazad. Čisto da ne bude zabune, ovo je samo dodato na ono što CX-5 standardno nudi, a to LED farovi, automatsko kočenje u slučaju potrebe, automatski brisači…

CX-5 sada dolazi i sa 2,5-litarskim benzinskim motorom

 ??  ?? veĆ u standardno­m paketu automobil dolazi sa bogatijom
opremom detaljnije u novom broju „auto bilda“ poČetna cena automobila je oko ' .!!! evra
veĆ u standardno­m paketu automobil dolazi sa bogatijom opremom detaljnije u novom broju „auto bilda“ poČetna cena automobila je oko ' .!!! evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia