Blic

Poruka 32 kapitena: Dajte šansu fudbalu

Mundijal je na udaru i moja ideja je da sve reprezenta­cije učesnice pošalju jasan signal svetu, kaže direktor marketinga SD Crvena zvezda.

- V. Ivanović

U poslednjih nekoliko nedelja najveća svetska smotra fudbala dovedena je pod sumnju. Svetsko prvenstvo u Rusiji, na kojem će učestvovat­i i Srbija, nalazi se na udaru bočnih vetrova pojedinaca.

Zoran Avramović, direktor marketinga Sportskog društva Crvena zvezda, pogođen tim dešavanjim­a, poslao je u FIFA interesant­an projekat, u cilju zaštite Mundijala.

- Projekat nosi ime “Kampanja socijalnog marketinga populariza­cije društvene dimenzije fudbala, afirmacije univerzaln­e vrednosti fudbala i razumevanj­a i poštovanja”. Posle ovih iritantnih dešavanja oko fudbala, čini mi se sada je jedinstven­a prilika da se fudbalu da šansa. Ideja je da, pod pokrovitel­jstvom FIFA, 32 kapitena 32 reprezenta­cije koje su se plasirale na Svetsko prvenstvo u Rusiji, pošalju poruku svetu uz slogan “Dajte šansu miru”. Zapravo, taj će slogan bi bio preuređen u “Dajte šansu fudbalu” - kaže Avramović.

Naravno da Svetsko prvenstvo nije ugroženo kao što su bile Olimpijske igre 1980. u Moskvi, ali situacija je daleko od idealne.

- Svedoci smo da se u poslednje vreme pravi loša kampanja oko Svetskog prvenstva. Šampionat mora da bude čist kao suza. Navodi se da će Australija da bojkotuje

Mundijal, razna su prepucavan­ja po svetu, Engleska je počela negativnu kampanju. Koliko god ovo zvučalo kao iluzija, zašto ova 32 kapitena, koja inače reklamiraj­u pene za brijanje, donji veš i slične stvari na maternjim jezicima, ne bi i poslali jedinstven­u poruku onima kojima je fudbal na srcu - da se tome stane na kraj. Ne da bi odbranili Rusiju, već fudbal. Naredni Mundijal je u Kataru, već se i oko toga diže prašina zbog potencijal­nog termina odigravanj­a, u novembru i decembru. U to vreme su u jeku prvenstva u najjačim Setimo se svetlih primera da su se u Prvom i Drugom svetskom ratu prekidale borbe samo da bi se odigrala fudbalska utakmica

ligama. Šta ako klubovi osete negativnu energiju i kažu igračima da ne idu na Svetsko prvenstvo.

Kroz istoriju, fudbal je uspevao da pomiri nepomirlji­vo.

- Možda zvuči kao san, ali mi bez snova ne možemo napred. Pa zašto ne bi upravo fudbal ujedinio svet. Setimo se da su se u Prvom i Drugom svetskom ratu bitke prekidale da bi se odigrale utakmice, znamo za te duele Engleza i Nemaca. A sada kad imamo mir, na pragu Svetskog prvenstva pravi se atmosfera da se ono maltete ne održi.

Iako to ne bi trebalo da bude spojivo, nažalost fudbal i politika sve su više na istim talasnim dužinama.

- Obično imamo rečenicu da se politika petlja u fudbal. A sada se fudbal direktno meša u politiku. Baš zbog toga, pruža se prilika da upravo Rusija bude idelan primer svetskog razumevanj­a. Meni je posebno stalo da ovakva inicijativ­a krene iz Srbije. Cilj ove kampanje je odbrana integritet­a i digniteta fudbala. Fudbal je naravno nevin, ali ovo je usmereno ka zaštiti onih kojima je fudbal na srcu - podvukao je Avramović.

ZORAN AVRAMOVIĆ, DIREKTOR MARKETINGA

 ??  ?? nažalost, politika se ponovo meša u sport, zbog Čega je ugroženo svetsko prvenstvo u rusiji
nažalost, politika se ponovo meša u sport, zbog Čega je ugroženo svetsko prvenstvo u rusiji
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia