Blic

DA LI OKLAGIJOM MOŽETE DA SE REŠITE CELULITA

- stefana pavloviĆ

Takozvana maderotera­pija ili masaže oklagijama protiv celulita i za preoblikov­anje tela trenutno je hit u Srbiji. Pre samo tri godine gotovo da nije postojao salon u kom ste mogli da se podvrgnete takvom tretmanu, a danas je malo onih koji ga nemaju u ponudi.

Malo ko nije čuo za maderotera­piju, na forumima, društvenim mrežama, ali i u neobavezni­m ćaskanjima živa je polemika koliko je ovaj vid tretmana dobar i da li zaista može da reši problem celulita, kako obećavaju. Prosečna cena maderotera­pije u Srbiji je oko 1.000 dinara po masaži, a potrebno je najmanje 10 tretmana da bi se videli prvi rezultati, no u većini slučajeva ženama se preporučuj­e 20 ili 30 tretmana u nizu.

I sama sam slušala o čarima ovog načina za borbu protiv pomorandži­ne kore, a kako sam pre nekoliko godina imala fina iskustva sa onim ručnim anticeluli­t masažama, rešila sam da ih isprobam. Odlučila sam se za proveren i dobar beogradski salon i stručnu maserku, a nakon okončanih 20 tretmana, rezultati su bili sledeći - u obimu butina sam izgubila četiri centimetra i isto toliko u obimu stomaka, a moja zadnjica i noge jesu bile oblikovani­je. Ipak, celulit gotovo da se nije pomerio sa mesta. Preporučil­i su mi još 10 masaža da bismo došli do te „magične“brojke od 30, ali kako je moj novčanik već bio prilično ispražnjen, a celulitu nisam nazirala kraj, od toga sam jednostavn­o odustala... Mesec dana kasnije svi izgubljeni centimetri u obimu su mi se jednostavn­o vratili.

Nekoliko meseci kasnije rešila sam da celulitu objavim rat odlaskom u teretanu. Posle dva meseca svakodnevn­og treniranja, i to bez korigovane ishrane, rezultati su bili slični, čak i bolji kao nakon masaža sa oklagijama. Takođe, imala sam više energije i elana, bila sam zdravija i ostatak tela, a ne samo butine, mi se postepeno menjao. Na koncu svega moje iskustvo nije bilo nužno loše, ali nije bilo ni čarobno - maderotera­pija je skupa igračka koja može da vam da izvesne rezultate, ali će oni biti kratkog daha i gotovo sigurno ne onakvi kakve očekujete.

Ovakav stav uglavnom dele i medicinski stručnjaci. “Celulit ne može tek tako da nestane. Masaže mogu da doprinesu tome da koža privremeno izgleda bolje, ali nakupine masnog tkiva jednostavn­o ne mogu na taj način da se razlože. Na kratke staze masaže mogu da reše stvar, ali vrlo brzo nakon njih primetićet­e da je stanje isto, ako ne i gore”, istakla je dermatolog Svetlana Minić.

celulit se sastoji od vode i toksina i nalazi se u vezivnom tkivu koje okružuje masne ćelije. Pojavljuje se uglavnom kod žena

Sok od celera i limuna može da vam pomogne. Ako imate problem sa celulitom, izbacite iz ishrane so jer zadržava tečnost u tkivu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia