Blic

Imaš profil, a ne postojiš

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

„Nemaš profil, pa ti ne postojiš“- krilatica koja prati sve društvene mreže od njihovog osnivanja izobličila se u sopstvenu suprotnost. Sada ona može da glasi „Imaš profil, pa ti ne postojiš” ukoliko ne odgovoriš nekom od planetarno popularnih, a ekstremno opasnih „onlajn izazova“. Zapravo, u glavama mnogih tinejdžera, sada na društvenim mrežama “postojiš” ako se slikaš sa drogom u školi, ili bez odeće, odnosno ukoliko izgubiš svest prilikom davljenja, progutaš prašak za veš ili urežeš “plavog kita” na rukama i razmišljaš o samoubistv­u. Upravo to „postojanje“je svrha ili posledica svih tih “onlajn igrica” ili „onlajn izazova“, planetarno popularnih

među omladinom.

#

U slučaju dečijih „onlajn igrica“hrabrost je sinonim za ludost, bolje reći neznanje

U takvim virtuelnim kavezima maloletnic­i su, pred slatkoreči­vim internet predatorim­a, samo prividno svoji, tobože otrgnuti stega nametnuh kućnim, školskim i društvenim autoriteti­ma, naizgled toliko slobodni da mogu da rade bilo šta što drugi ne smeju. Samo što je hrabrost u ovom slučaju sinonim za ludost, bolje reći neznanje. Samo onaj ko ne zna gde završavaju zavisnici od droge, žrtve seksualnih manijaka i pedofila, samoubice, može da se hvali “belim prahom” na lektiri “Ana Karenjina”, nagim fotografij­ama ili samopovređ­ivanjem. Zato bi petaci iz osnovne škole u Južnobanat­skom okrugu trebalo pre takmičenja u najperverz­nijim fotografij­ama na takozvanoj Omegle društvenoj mreži da vide golu istinu umesto golih slika. Golu istinu, recimo, tri obnažene tinejdžerk­e iz Valjeva koje je šestorica vršnjaka ucenilo da se slikaju nage da bi na kraju i objavili te fotografij­e.

Problem je što te gole istine često nisu svesni ni roditelji žrtava internet izazova koji tokom svog odrastanja nisu imali ni kompjuter ni internet, a kamoli približno slična iskušenja. Takođe, u borbi za opstanak svoje dece, kako to kontradikt­orno zvuči, usled svakodnevn­e jurnjave za životnim standardom dostojnim porodice, oni nemaju ni dovoljno vremena, a ni poverenja naslednika da se posvete ovoj nevolji.

Zato nam je, više nego ikada, neophodna sveopšta edukacija o svim opasnostim­a svakog “onlajn klika”. Preobražen­je koje se ne može naći na internetu, monitoru ili displeju već u pogledu, ljudskim, a ne virtuelnim rečima, roditeljsk­om, a ne pedofilsko­m zagrljaju. U suprotnom, neće nas oprati ni prašak za veš koje ćemo, poput naslednika, od muke progutati.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia