Blic

Šta će nam po ručiti Merkelova?

Najvažniji sastanak u okviru predsednik­ove prolećne „diplomatsk­e ofanzive“za rešavanje kosovskog pitanja zakazan je za petak, kada će se Vučić u Nemačkoj sastati sa kancelarko­m Angelom Merkel. Šta će nam poručiti Berlin i koji će biti naš odgovor?

- Tanjug/m. joviĆeviĆ

Da se uistinu radi o diplomatsk­oj ofanzivi potvrđuje predsednik­ova agenda: u samo mesec dana očekuju se bilateraln­i sastanci sa predsednik­om Francuske Emanuelom Makronom i njegovim ministrom spoljnih poslova, predsednic­ima Bugarske i Belgije, poseta BiH, potencijal­ni sastanak sa Kolindom Grabar Kitarović, poseta političkih i privrednih predstavni­ka nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Beogradu i, konačno, novi susret sa Federikom Mogerini.

Ipak, ključna etapa diplomatsk­og puta je, bez sumnje, ona koja vodi u Berlin, u kabinet najmoćnije evropske kancelarke.

Poziv koji je Angela Merkel uputila predsednik­u Vučiću - drugi u poslednja dva meseca - ohrabrujuć­i je znak, kaže bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović i objašnjava da on pruža mogućnost da se dijalog pomeri sa mrtve

VUČIĆ ĆE SE POSLE MERKELOVE SRESTI S PREDSEDNIC­IMA FRANCUSKE, BUGARSKE, BELGIJE...

tačke.

- U toj proceni je naša vlast sigurno u pravu - kaže Božinović za „Tanjug“.

On veruje da je, u situaciji u kojoj je dijalog evidentno u krizi, potrebno da značajne zemlje nešto učine, da približe Beograd i Prištinu i poguraju stvari. Stoga, kako se pretpostav­lja, Vučić i ide u Berlin kod kancelarke, da proveri šta se još može obezbediti.

Predsednik Centra za proučavanj­e globalizac­ije Dejan Miletić ukazuje na drugi bitan momenat, a to je da su Merkel i predsednik Srbije izgradili kredibilan odnos poverenja, koji može pozitivno uticati na rešavanje izazova na Balkanu. Miletić, međutim, ne veruje da od Nemačke, odnosno susreta Merkel - Vučić, možemo da očekujemo trajno rešenje, već samo bolje razumevanj­e

srpske situacije i stvaranje uslova da se u doglednom roku stvari reše.

- Treba imati u vidu da nemačka politika ima jednu konstantu, te da ta konstanta nije u skladu sa kompromisi­ma koje Srbija traži kako bi izgradila trajno rešenje na Balkanu - primećuje Miletić.

Da i Vašington deli osećaj Berlina misli i Edvard Džozef, profesor američkog Univerzite­ta „Džons Hopkins“, koji ukazuje da za Vašington „status kvo“nije opcija, a na pitanje da li SAD imaju ambiciju da se pitanje Kosova reši ove godine - odgovara da je „očigledno da će Kosovo biti pitanje broj jedan između Vašingtona i Beograda“.

- Vašingtonu je jasno da dijalog koji vodi Evropska unija u Briselu očigledno neće funkcionis­ati. To je konačno postalo jasno i evropskim partnerima, među kojima

je sazrelo mišljenje da dijalog Beograda i Prištine u Briselu ne daje i neće dati rezultate, te da se mora pogurati - kazao je Džozef.

Šta ostaje srpskoj strani? Ne treba zaboraviti da će do kraja meseca predsednik Vučić izneti svoju platformu za rešavanje kosovskog pitanja. Kako je već rekao, vaga između dve opcije, od kojih je jedna zamrznuti konflikt. U međuvremen­u, Priština ubrzano radi na pripremi Zajednice srpskih opština, ali bez tutorstva Vašingtona i Berlina, albanski lideri kroje svoju viziju ZSO praktično bez srpskog uticaja.

 ??  ??
 ??  ?? poziv nemaČke kancelarke je ohrabrujuĆ­i znak za srbiju i mogao bi da ubrza dijalog, smatraju struČnjaci
poziv nemaČke kancelarke je ohrabrujuĆ­i znak za srbiju i mogao bi da ubrza dijalog, smatraju struČnjaci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia