Blic

Orban eliminisao rivale prljavom kampanjom

Mađari su juče glasali na parlamenta­rnim izborima, a premijer Viktor Orban je važio za ubedljivog favorita, nakon što je u prljavoj kampanji umanjio šanse rivala.

- Vladimir filipoviĆ

Ankete pred izbore su pokazale da će Orbanova stranka Fides komotno osvojiti apsolutnu većinu od 110 do 122 mandata od postojećih 199.

Tihi rat sa Evropskom unijom, saradnja sa Vladimirom Putinom uprkos osudi i sankcijama celog zapadnog sveta usmerenih protiv Rusije, ksenofobna politika i surov tretman izbeglica s Bliskog istoka nisu nimalo okrnjili popularnos­t „malog Putina“, kako kritičari vole da nazivaju Orbana.

Kampanja je bila oštra, bez rukavica. Razmenjiva­le su se žestoke optužbe, a bilo je i pitoreskni­h predizborn­ih spotova, među kojima se izdvaja onaj koji je objavila proorbanov­ska medijska kuća. U njemu je korišćena scena iz „Gospodara prstenova“: Orban jaše konja i brani dobro, dok su opozicija i premijerov arhineprij­atelj Džordž Soros predstavlj­eni kao zli Orci.

- U kampanji su dominirali provladini mediji, ali je postojao dobar broj nezavisnih, kritički nastrojeni­h medija, koji su svojim istraživač­kim novinarstv­om ukazali na brojne mutne poslove ove vlade - rekao je Boris Kalnoki, novinar nemačkog „Velta“koji je stacionira­n u Budimpešti.

Međutim, prema njegovim rečima „niko iz opozicije nema ono što je potrebno da bi se suprotstav­io Orbanu“.

- Njegovim političkim protivnici­ma fali harizma koju Orban nesumnjivo ima, a to je loša vest za budućnost Mađarske - rekao je novinar.

Zanimljivo da Orban maltene nije ni izneo program, niti je dao ijedno predizborn­o obećanje. Umesto toga, predstavio je sebe kao branioca nacije od najezde stranaca i podsetio na uspehe vlade.

SRBIJI ODGOVARA Koliko god Orban imao svojih mana, saradnja Mađarske i Srbije u njegovom mandatu dostigla je istorijski visoku tačku. Samo je u februaru ove godine u Budimpešti potpisano deset različitih sporazuma o saradnji dve zemlje.

Mađarska je rešila da investira milione evra i u centralnu Srbiju, a ne samo u Vojvodinu. Ne treba zaboraviti ni dogovorenu izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, kao ni na činjenicu da je robna razmena u 2017. između dve zemlje iznosila milijardu i po evra, a godinu ranije je premašila dve milijarde, što je apsolutni rekord.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia