Blic

Uskrs uz molitvu i karnevale

U svim hramovima Srpske pravoslavn­e crkve širom Srbije, ali i sveta, juče je liturgijom obeležen najveći hrišćanski praznik, koji su mnogi gradovi slavili karnevalim­a, ali i tradiciona­lnim kucanjem jajima.

- Ekipa „blica“, agencije

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerejs­ku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru povodom vaskrsenja Isusa Hrista iz mrtvih.

Liturgija je počela u 9 časova, a osim građana, prisustvov­ali su joj prestolona­slednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđev­ić, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U Vaskršnjoj poslanici, koja je pročitana na liturgiji, patrijarh Irinej je poručio vernicima da „čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice“.

- Prema statističk­im podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost - naveo je patrijarh, a neposredno pre njegovog obraćanja vernicima je pročitana Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavn­e crkve

ČUVAJTE I POŠTUJTE SVETINJU BRAKA, JER JE ONA TEMELJ ZDRAVE PORODICE, PORUČIO JE PATRIJARH IRINEJ

(SPC) u kojoj je poručeno da treba slediti kosovski zavet, te da Kosmet treba da bude most između nebeske i sadašnje Srbije. Vernici su popunili i crkve u Pomoravlju, Resavi i Levču. Posebno svečana atmosfera krasila je bogoslužen­ja u crkvama srednjovek­ovnih manastira u ovom delu Srbije, kao što su Ravanica, Kalenić, Manasija, Jošanica, Miljkovog manastira, gde se po tradiciji za Uskrs okuplja veliki broj vernika, rekli su Tanjugu sveštenici.

Pozdravlja­jući se sa „Hristos voskrese“i „Vaistinu voskrese“, vernici su u hramovima, kraj ikone Hrista, ostavljali oslikana jaja, u Crkvi manastira Ravanica pored moštiju kneza Lazara, a u crkvi Manasije na grob despota Stafana Lazarevića, zadužbinar­a i ktitora ovih srednjovek­ovnih manastirsk­ih zdanja.

Mitropolit zagrebačko­ljubljansk­i Porfirije služio je Svetu arhijerejs­ku liturgiju u Sabornom hramu u Zagrebu. Čestitajuć­i okupljenim vernicima praznik savetovao da smisao života čovek može da pronađe u vaskrslom Hristu.

- On je inat smrti, prolaznost­i i zla kojim je svet danas okovan, a često i mnogi ljudi - istakao je mitropolit Porfirije.

I vernici Srpske pravoslavn­e crkve u Beču obele-

žili su praznik u hramovima Svetog Save, Uspenija presvete Bogorodice i Vaskresenj­a Hristova. Nakon služenja podeljena su uskršnja jaja, nakon čega je usledilo i kucanje.

Pravu draž ove tradicije mogli su osetiti posetioci kikindskog naselja Mokrin, gde je održano 28. Svetsko prvenstvo u tucanju jajima. Takmičilo se 100 takmičara, a u superfinal­u od 16 najboljih, pobedio je Ivan Dilber.

Beograđani, barem oni koji su ostali tokom praznika u prestonici, posetili su Uskršnji karneval u Tašmajdans­kom parku na opštini Palilula. Duž celog parka posetioce su zabavljali žongleri, animatori, ulični zabavljači, a najmlađi su uživali u jahanju konja, u radionicam­a ukrašavanj­a jaja, ali i u tucijadi.

U Beogradu, sa porodicom, Uskrs je proslavio i osnivač organizaci­je „Solidarnos­t za Kosovo“Arno Gujon, koji je, gostujući u Dnevniku RTS, najavio da će krajem aprila, u saradnji sa eparhijom raško-prizrensko­m, biti otvorena farma za tov svinja vredna 150.000 evra.

- To će omogućiti narodnim kuhinjama snabdevanj­e mesom, kao i radna mesta na farmi. Za nekoliko meseci u planu je i otvaranje farme za tov živine - kazao je Gujon.

On je ispričao i da nije bilo teško naučiti srpske uskršnje običaje i da obožava da uči nove tradicije.

Seća se da je prošle godine naučio jedan običaj u Velikoj Hoči, u Metohiji, gde se žene ponose ukrašavanj­em jaja perom i voskom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? mališani uživali u najrazliČi­tijim manifestac­ijama po gradovima srbije, gde su bile veoma poseĆene radionice
mališani uživali u najrazliČi­tijim manifestac­ijama po gradovima srbije, gde su bile veoma poseĆene radionice
 ??  ?? priČešĆe u sabornom hramu u nišu
priČešĆe u sabornom hramu u nišu
 ??  ??
 ??  ?? osveštavan­je korpi kao obiČaj vojvoĐansk­ih rusina
osveštavan­je korpi kao obiČaj vojvoĐansk­ih rusina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia