Blic

Dela Agate Kristi neće biti lektira

-

Agata Kristi neće ući u lektiru za prvi razred gimnazije, jer je taj predlog stručne komisije povučen zbog negativnih komentara u javnosti i primedbi brojnih profesora književnos­ti, a gimnazijal­ci će čitati „Doroteja“Dobrila Nenadića - kaže Dejana Milijić Subić, rukovodila­c Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređiva­nje obrazovanj­a i vaspitanja.

Govoreći o izmenama u lektiri koje se od septembra uvode za prvi i peti razred osnovne škole i za prvi razred gimnazije, Milijić Subić navodi da je namera stručne komisije bila da osavremeni program za prvi razred gimnazije, koji nije menjan od 1992, ali da je izbor naslova ostao u okvirima književne istorije.

- Od savremenih dela 20. veka biće i prva knjiga Tolkinove trilogije „Gospodar prstenova“. „Antigonu“i „Ilijadu“gimnazijal­ci će od septembra čitati u odlomcima i izučavati pre svega kulturološ­ki i fenomenolo­ški povezujući je sa grčkom mitologijo­m. Naslovi za gimnaziju su uglavnom ostali, ali je cilj da se uvežu sa drugim predmetima - rekla je Milijić Subić.

Dodaje da se odustalo i od predloga da se delo Dragoslava Mihailović­a „Kad su cvetale tikve“iz drugog prebaci u prvi razred gimnazije.

U lektiri za prvi razred osnovne škole naći će se, kaže, više savremenij­ih književnih dela i kratkih formi, kako bi prvaci kroz igre i asocijacij­e usvajali nove ideje.

- Recimo, „Ježeva kućica“Branka Ćopića će se obrađivati u nastavcima s ciljem da im se održi pažnja i vežba pamćenje književnih dela - objašnjava Milijić Subić.

Od septembra se, kaže, uvodi i izborna lektira, tj. lista sa velikim brojem naslova sa koje će nastavnici u dogovoru sa učenicima birati tri književna dela. U izboru će biti „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“Ljubivoja Ršumovića, Tolkinov „Hobit“u odlomcima, „Tajna žutog balona“Nikol Lezije, „Gospodar lopova“Kornelije Funke, „Putovanja u putopis“Vide Ognjenović, „Priče iz glave“Vladislave Vojnović.

„Antigona“i „Ilijada“radiće se u odlomcima u 1. razredu gimnazije

 ??  ?? dejana milijiĆ subiĆ, rukovodila­c centra za razvoj programa i udžbenika
dejana milijiĆ subiĆ, rukovodila­c centra za razvoj programa i udžbenika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia