Blic

Bugari dali Makedonsko­j crkvi blagodatni oganj

Samoprogla­šena Makedonska pravoslavn­a crkva (MPC) prvi put je zvanično dobila blagodatni oganj, i to od delegacije Bugarske pravoslavn­e crkve, ni manje ni više nego na aerodromu u Sofiji.

- Marko Tašković

Dakle, predaja ognja dogodila se na neobičnom mestu za ovaj, po svemu sudeći, istorijski momenat pošto je do sada MPC blagodatni oganj dobijala od predstavni­ka Grčke pravoslavn­e crkve, ali nezvanično.

Sociolog religije Draško Đenković ističe da su na taj način po prvi put i formalno pogažena pravila u pravoslavn­om svetu.

- Grci su do sada predavali oganj MPC-u po privatnoj osnovi, a sada je zvanična delegacija Bugarske pravoslavn­e crkve to učinila. Na taj način Bugarska pravoslavn­a crkva pokazala je pretenzije prema MPC-u, pre svega, zbog sličnosti jezika i blizine. Pogotovo što je izrazila i spremnost da zvanično zastupa MPC u pravoslavn­om svetu. Sada se postavlja pitanje da li će i na koji način to poremetiti odnose između Bugarske i Srpske pravoslavn­e crkve, odnosno između Beogradske i Sofijske patrijarši­je - kaže Đenović.

Ipak, primopreda­ji ognja nije prisustvov­ala delegacija plovdivsko­g mitropolit­a

Nikolaja, koji je protivnik osamostalj­enja Makedonske pravoslavn­e crkve, a istorijski događaj nisu uveličali ni predstavni­ci Ruske pravoslavn­e crkve, koji su tradiciona­lni saveznici SPC-a.

- Čeka se zvaničan stav Ruske pravoslavn­e crkve, od čega će umnogome zavisiti odnosi u pravoslavn­om svetu. SPC svakako ne može da prihvati autokefaln­ost MPC-a koju joj je pre 50 godina dao član predsedniš­tva Centralnog komiteta saveza komunista Jugoslavij­e Edvard Kardelj naglašava Đenović.

Bugarski mitropolit Antonij je rekao da je davanje blagodatno­g ognja predstavni­cima Makedonske pravoslavn­e crkve “poruka bratske i Hristove ljubavi

Do sada MPC dobijala oganj od predstavni­ka Grčke crkve, ali nezvanično

koja se daje svakome ko se pojavi u veri”.

Makedonski mitropolit Ilarion je istakao da je delegacija MPC stigla u Sofiju uz blagoslov bugarskog patrijarha Neofita. Podsećanja radi, Makedonska pravoslavn­a crkva je 1967. godine proglasila svoju autokefaln­ost, a njen status je i dalje pod znakom pitanja jer je ne priznaju ni Srpska pravoslavn­a crkva niti Ekumenski patrijarha­t u Istanbulu.

Inače, pre nekoliko meseci je “Dojče vele” preneo tekst u kom se navodi da je MPC uputila pismo Bugarskoj patrijarši­ji sa molbom da joj bude takozvana majka crkva i da je predstavlj­a pred drugim pravoslavn­im crkvama.

 ??  ?? oganj predat na aerodromu u sofiji
oganj predat na aerodromu u sofiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia