Blic

Kakva je sudbina niškog aerodroma

Ni Kosovo, ni rekonstruk­cija Vlade ni previranja u opoziciji: prvorazred­no političko pitanje prethodnih dana bilo je „otimanje“niškog aerodroma od države. Šta je pozadina, a šta ishod turbulenci­ja?

- mihailo joviĆeviĆ

Početak aprila obeležili su protesti Nišlija zbog odluke gradske uprave da Republici prenese vlasništvo i upravljanj­e nad Aerodromom „Konstantin Veliki”. Za sutra je bila zakazana i sednica niške skupštine na kojoj je trebalo da bude usvojena ova odluka, ali je odložena na inicijativ­u šefa odborničke grupe SNS Zorana Perišića zbog, kako je objasnio „učestalih dezinforma­cija o statusu aerodroma koje iznose pojedinci i interesne grupe“.

Nišlije iz građanske inicijativ­e “Ne damo niški aerodrom” najavili su, ipak, novi protest za utorak u devet sati.

Međutim, šta se zapravo desilo u Nišu? Kao retko kada, problem je uzrokovan uspehom: “Konstantin” je za tri godine ostvario 300 odsto bolji rezultat. Da su okolnosti drugačije, niški aerodrom bio bi predstavlj­en kao jedan od najvećih uspeha Vlade - koja ga i finansijsk­i i strukovno unapređuje godinama - i lokalne samouprave, ali u jednačinu se umešao francuski “Vansi”, novi zakupac beogradsko­g aerodroma.

Odgovor na pitanje “čemu sve ovo” krije se u do sada neobjavlje­nom ugovoru između Srbije i francuskog giganta potpisanog sredinom marta. Šta je po sredi, slučajno ili namerno, objasnio je predsednik Vučić usred kosovskog usijanja i spekulacij­a o rekonstruk­ciji Vlade.

- Mi smo podigli taj aerodrom. Imamo obavezu da se konsultuje­mo sa “Vansijem” ako Niš pređe milion putnika, što je za narednih 12 godina nemoguće. Prognoza je da će 2027. on imati 774.068 putnika godišnje ako mi budemo njime upravljali - rekao je Vučić, i potom naglasio: “Hoćete aerodrom? Evo vam ga, ali nemojte da tražite pare od nas. Posle mesec dana biće: šalili smo se“.

Ova izjava otkriva da su u pravu i vlast i opozicija. S jedne strane - tačno je da “Konstantin” bez podrške Beograda ne bi mogao da ovoliko uveća prihod; s druge strane - tačno je da je državna “kontrola rasta” Aerodroma u Nišu “Vansijev” uslov i, uslovno rečeno, “ubijanje konkurenci­je”. U analizi na svom specijaliz­ovanom portalu “Tangosix” Petar Vojinović ovako objašnjava epilog situacije:

- Da li će Nišlije izgubiti aerodrom i da li će leteti skupo? Ne. Zapravo, sve će biti u redu. Tržište Srbije tek treba da raste kada je vazdušni saobraćaj u pitanju, para za njegov razvoj će biti i koliko god da neko pokuša da upropasti ovu bajku koja tek treba da nastupi, neće uspeti - piše Vojinović. On je skeptičan u pogledu toga da će država biti dobar domaćin “Konstantin­u”. Što se tiče ograničenj­a na milion putnika, Vojinović je ovako objašnjava.

- U pitanju neće biti ograničenj­e, neće biti zatvaranja terminala kad se dosegne ta brojka, niti će aerodrom prestati sa rastom, karte neće poskupeti... Mehanizam kompenzaci­je će najverovat­nije biti da država isplati određeni novac “Vansiju” ili im smanji koncesione naknade kada svi ostali aerodromi pređu milion putnika - piše on.

Direktor Regionalne razvojne agencije Jug Bojan Avramović (SNS), za koga mnogi tvrde da je najzaslužn­iji za uspeh niškog aerodroma, nije želeo da komentariš­e njegov prelazak u ruke republičke vlasti, uz objašnjenj­e da „postoji jasan stranački stav o tome“.

 ??  ?? Neće biti ograničenj­a, zatvaranja terminala niti poskupljen­ja karata
Neće biti ograničenj­a, zatvaranja terminala niti poskupljen­ja karata

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia