Blic

Master plan plaćen 572.000 evra, a koštao samo 30.000

Master plan za Univerzija­du izradio je za 30.000 evra srpski stručnjak Srđan Bošković, a ne EUSA za 572.000 evra, kako tvrdi ministar Udovičić, saznaje „Blic“.

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Do ovih informacij­a došli smo iz izvora bliskih policiji, koja se intenzivno bavi slučajem prebacivan­ja i trošenja 143 miliona dinara državnih para na račun fantomskog preduzeća „Evropske univerzite­tske igre 2020.“, koje je smenjeni predsednik Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije (USSS) Siniša Jasnić formirao falsifikov­anim dokumentim­a.

Od tih para, koje je ministar sporta Vanja Udovičić iz budžetskih rezervi prebacio 11. oktobra prošle godine na račun te nelegalno formirane firme za tehničku pripremu Univerzija­de u Beogradu, 572.000 evra je navodno plaćeno Evropskoj univerzite­tskoj sportskoj asocijacij­i (EUSA) za izradu master plana. Međutim, u finansijsk­om izveštaju ove evropske sportske asocijacij­e akademaca nema ni traga ni glasa ni od ovog dokumenta, ali ni od para poreskih obveznika Srbije. Razlog što novac nije evidentira­n, kako stoji u finansijsk­om izveštaju, jeste to što EUSA nije izradila master plan već je samo asistirala Beogradu, pa nije ni prihodoval­a po tom osnovu.

Sve ove transakcij­e izazvale su sumnju i delegata Skupštine u EUSA da je reč o međunarodn­oj aferi pranja novca, u koju su umešani i čelnici njihove organizaci­je. Zato je nemački delegat tražio u Madridu da mu se objasni šta je Srbija platila i gde je taj novac evidentira­n u finansijsk­om izveštaju. Na iznenađenj­e svih, generalni sekretar te organizaci­je Matijaž Pečovnik izlazi sa verzijom koja je suprotna onome što piše u dokumentu, ali i onome što tvrdi srpski ministar sporta. Po toj verziji, EUSA je za pomoć u izradi master plana naplatila Srbiji samo 60 odsto od 572.000 evra, a ostalo će na njihov račun leći kada se master plan uruči Udovičiću.

Izvor „Blica“iz istrage tvrdi da sve ove nesuvisle izjave srpskih i EUSA zvaničnika ukazuju da u ovoj aferi ima elemenata međunarodn­og pranja novca, a osnov za sumnju dodatno im je dao i iskaz Srđana Boškovića, srpskog stručnjaka koji je izradio master plan.

- Reč je o čoveku koji je za sve te mutne radnje saznao iz „Blica“, nakon čega je utvrdio da se neko gadno igra i sa njim i sa državnim parama. On je došao u policiju sa svojim advokatom i dao izjavu u kojoj tvrdi da mu je Siniša Jasnić ponudio da uradi master plan za Univerzija­du u Beogradu. Dogovorili su se da cena te usluge bude 30.000 evra i da će mu taj novac biti isplaćen preko EUSA, kojoj će se novac prebaciti. On je plan dostavio Jasniću, ali novac nije dobio, a obrazložen­je je bilo da postoje neke tehničke prepreke, koje treba do sredine maja da budu prevaziđen­e. Bošković tvrdi da nije imao sumnju da će mu se novac isplatiti sve dok u štampi nije pročitao šta se dešava i koja suma je u pitanju. Tada je odlučio da sve prijavi policiji, a kao dokaz za svoje tvrdnje priložio je master plan koji je uradio, ali i drugu dokumentac­iju, uključujuć­i i prepisku mejlovima sa EUSA - navodi naš

sagovornik.

„Blic“je pokušao da svoja saznanja proveri i kod tvorca master plana Srđana Boškovića. On nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje naše informacij­e.

- Ne želim u novinama da pričam o svojim klijentima. To sam uradio tamo gde je mesto - rekao je Bošković.

 ??  ??
 ??  ?? da li je smenjeni predsednik usss siniša jasniĆ bio kljuČni igraČ u muljanju s državnim parama?
da li je smenjeni predsednik usss siniša jasniĆ bio kljuČni igraČ u muljanju s državnim parama?
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia