Blic

Kad su nam drugi krivi...

- MATEJA BELJAN,

Ministar rada Zoran Đorđević izgleda da se baš loše snašao na svom relativno novom zadatku, premda je imao i te kako dovoljno vremena da se uhoda. Poslednji potez koji je učinio, u diplomatij­i nezapamćen­o kritikovan­je evropskih emisara, poljuljalo je ne samo njegov lični i ugled Ministarst­va, već i reputaciju cele Vlade i države.

Đorđevićev­i saradnici su se poneli kao nadobudni studenti koji su došli nepripreml­jeni na ispit, pa umesto da pokažu šta je do sada urađeno, profesoru drže lekcije o tome kako je knjiga loše napisana.

U ministarst­vu zaboravili šta je naš posao, a neuspeh pripisali stranim partnerima

Tako je otprilike i izgledalo izlaganje koje je u Briselu priredila njegova pomoćnica za međunarodn­e odnose Jovana Milovanovi­ć, kritikujuć­i evropske emisare ispred Ministarst­va rada. Task menadžeri, kazala je, ne umeju da rade svoj posao i žalila se na način kojim oni raspolažu sredstvima.

Ne samo što ocena rada emisara uopšte nije posao našeg Ministarst­va već smo time ukazali na veliko neznanje naših kadrova. Pokazali smo da mi ne umemo da radimo posao. Kao da nema dovoljno razloga da budemo samokritič­ni pa da pokušamo da se usavršavam­o, nego su nam još i drugi krivi. I to saradnici sa višegodišn­jim iskustvima u radu sa mnogo jačima od nas.

Upravo u tom ključnom poslu, koji je ministar poverio njegovoj pomoćnici, nešto je zaškripalo. Naime, ona, za razliku od svog prethodnik­a, nikako ne uspeva da uspostavi direktan kontakt sa stranim partnerima, što samo po sebi nanosi štetu Ministarst­vu i Vladi.

Umesto da preispita izbor saradnika i pozabavi se problemima sa kojima se suočava, ministar je pustio da saradnica stranim partnerima čita bukvicu i time samo još više pogoršao situaciju. Uostalom, Srbija je zemlja koja na putu ka Evropskoj uniji mora mnogo toga da nauči, da se prilagodi i primeni standarde razvijenih zemalja sa mnogo većim iskustvom, i baš to je posao ministra tako važnih resora kao što su rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja!

Ako propustimo tu lekciju, pitanje je kako ćemo se dalje izboriti sa mnogo lakšim problemima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia