Blic

„Neću da iz Beograda vodim ljude u ratove“

“Naši protivnici nisu Albanci, već oni koji su otimali Kosovo. Nekima sam kriv jer razgovaram sa Putinom, drugima što razgovaram sa Merkelovom... Mislite da Srbija može bez Merkelove, Putina, Makrona?”, upitao je predsednik juče u intervjuu “Pinku”.

- TV PINK/M.J.

Vučić je govorio o sastanku sa nemačkom kancelarko­m Angelom Merkel, ali i o kosovskom problemu. Povodom sastanka sa Merkelovom, on je istakao blagonaklo­nost Nemačke i najvažniji­h zemalja EU koja je jako važna.

- Glupo je kada neki misle da možemo da se razvijamo na evropskom kontinentu bez podrške Nemačke. Neki stavovi nam se razlikuju, ali nam je Nemačka najvažniji spoljnotrg­ovinski partner rekao je Vučić.

On je istakao da “sedi na srpskoj stolici” i da je njegova politika uspela da povrati poštovanje i imidž u svetu.

- Angela Merkel dva puta u mesec dana uz poštovanje i počasti primi predsednik­a Srbije. Onda se ne može o Srbiji govoriti loše. Ova godina neće biti laka jer će postojati težnja da se kosovsko-metohijski čvor reši - imamo srpsku, albansku stranu, a i američku. Videli smo da politiku na Kosovu vodi Amerika, da Kosovo kao država ne postoji i to je Haradinaj otvoreno priznao. Osnovni stub državnosti, dakle, ne postoji. Imamo razgovore, ne sa Albancima, već sa državama koje drugačije od nas doživljava­ju Kosovo - ističe Vučić.

Kako je rekao, ne plaši se izjava kosovskih lidera, jer oni koji racionalno razmišljaj­u mogu da vide realnu situaciju.

- Protivnici nam nisu Albanci, već oni koji su otimali Kosovo. Čujem da neki kažu da bih dao teritoriju za fabrike! Koju teritoriju ja to dajem? Pa šta ste vi uradili? Za vaše vreme Kosovo je proglasilo nezavisnos­t. Hoćete da ne platimo cenu? Visoke su cene za izgubljene ratove i pogrešnu politiku - kaže Vučić.

On kaže da se “sprdaju sa njim” jer se grčevito bori da izbavi Srbiju.

- Hoćemo nove fabrike i imamo fabrike, za razliku od vremena kada su prodavane i uništavane. A koju teritoriju dajemo? Onu koju su 2008. proglasili kao nezavisnu, a za koju se mi borimo - ističe predsednik i kaže da neće da vodi ljude u ratove. On kaže da je nacija u opadanju i moli građane da shvate da im je otadžbina u opasnosti.

 ??  ?? „protivnici nam nisu albanci veĆ oni koji su otimali kosovo“
„protivnici nam nisu albanci veĆ oni koji su otimali kosovo“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia