Blic

Sumnjivi tokovi novca u Fondaciji Dragice Nikolić

Fondacija Dragice Nikolić prikupila je za četiri godine postojanja oko 10 miliona evra, a interesant­no je da su donatori veoma često bile firme koje su potom izvodile radove na raznim projektima koje je finansiral­a upravo Fondacija.

- Nenad božoviĆ

Tako je stvoren čudan krug na osnovu koga se može sumnjati da je deo novca, umesto na gradilišti­ma, završio u nečijim džepovima.

„Blic“je ranije pisao da se sumnja da je u samo jednom slučaju iz Fondacije izvučeno oko pola miliona evra, i to pošto je jedan od izvođača radova prijavio policiji da mu je traženo da deo od novca koji je dobio za radove vrati Fondaciji u kešu.

Najčešće se kao izvođač radova na projektima koje je finansiral­a Fondacija pojavljuje građevinsk­a firma “Banković” iz Surdulice, koja je ujedno i jedan od donatora Fondacije bivše prve dame Srbije. Upravo je ova firma

izgradila “Kreativni park” u Kragujevcu, čija je ukupna cena gradnje, navodno, iznosila 500.000 evra, a koji se, kako smo pisali pre nekoliko dana, skoro potpuno raspao posle nepunih godinu dana od svečanog otvaranja. Zbog toga je Grad Kragujevac morao da raspiše javnu nabavku za rekonstruk­ciju parka. Preduzeće “Banković” je, takođe, u Kragujevcu i takođe novcem Fondacije, izgradilo i zdravstven­u ambulantu u Šumaricama, za šta je izdvojeno 22,5 miliona dinara. Zanimljivo je da je ovo građevinsk­o privredno društvo od 2012. pobedilo na više od 30 tendera u Srbiji, od izgradnje školskih objekata do radova na Hidroelekt­rani Đerdap.

Sličan je i primer Dragana Kojovića, biznismena iz Kragujevca i vlasnika firme „Jezero“. Naime, njegova firma je jedan od donatora Fondacije, a s druge strane

 ??  ?? kragujevaČ­ki park kao da je preživeo zemljotres
kragujevaČ­ki park kao da je preživeo zemljotres
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia