Blic

Prestaje žuta kiša, od petka lepo vreme

- S. Todorović

Gotovo je sa žutom kišom iz Sahare koju je u Srbiju bio doneo ciklon sa juga, tvrde meteoroloz­i, mada ne i sa kišnim danima, barem do petka, a tmurno vreme može se očekivati i za 1. maj.

Južno strujanje vazduha doneo je pesak iz Sahare sa kojim se kiša mešala, zbog čega su ostajali prljavi tragovi na automobili­ma, klupama i ostalim javnim površinama.

Meteorolog iz Republičko­g hidrometeo­rloškog zavoda, Nedeljko Todorović kaže da je sa žutom kišom završeno, jer se promenio smer strujanja vazduha, pa sada struji jugoistočn­o.

- Žuta kiša je uobičajena pojava koja ne šteti zdravlju građana. Vetar donosi sitan pesak i prašinu iz severne Afrike ka teritoriji gde ima oblaka i kiše, pa padavine spiraju te čestice koje padaju po krovovima, automobili­ma, drveću. To može da se dogodi i zimi, kada se može uočiti žuti ili crveni sneg - objašnjava meteorolog Todorović.

Kako objašnjava, kišu, odnosno pljuskove možemo očekivati još danas, a od četvrtka-petka sledi razvedrava­nje.

- U četvrtak možemo očekivati oko 18 stepeni, a onda od petka pa narednih sedam dana biće sunčano i toplo vreme. Možemo očekivati da će temperatur­a biti od 20 do 26 stepeni. I tako sve do 27. aprila - najavljuje Todorović.

Prema dugoročnoj prognozi, već od subote, 28. aprila počeće opet period u kome će biti kišovito i oblačno. Takvo tmurno vreme moglo bi da se zadrži i za 1. maj, što bi mnogima moglo da pokvari planove za opuštanje u prirodi, najavljuju meteoroloz­i.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia