Blic

Vakcina protiv raka za godinu dana

Vakcina protiv kancera do koje su došli istraživač­i sa Univerzite­ta Stanford u narednim mesecima ispitivaće se na ljudima, a za godinu dana već bi mogla da se primenjuje među onkološkim pacijentim­a širom sveta.

- Ana ĐokiĆ

Ovo bi mogla da bude dobra vest za ljude obolele od kancera, zato što bi u najboljem slučaju za godinu do dve ovaj lek protiv raka mogao da bude dostupan svim pacijentim­a, a lečenje bi teklo bez hemoterapi­je.

Naime, vakcina bi trebalo da isprovocir­a imuni sistem i nauči ćelije ubice da pronađu maligno tkivo i unište ga, što bi omogućilo izlečenje onkoloških pacijenata i u odmaklim stadijumim­a.

Kako piše sajt „Unilad“, vakcina se pokazala uspešnom u 97 odsto slučajeva kod miševa, a do kraja godine biće ispitana i na 35 dobrovolja­ca koji boluju od kancera.

Studija, koju je predvodio profesor onkologije Ronald Levi, pionir u oblasti imunoterap­ije raka, a čija laboratori­ja je razvila i uobičajenu hemoterapi­ju „rituximab“, objavljena je u stručnom časopisu „Science Translatio­nal Medicine“.

Vakcina koju su ovi naučnici razvili kombinacij­a je dva postojeća leka. Predstavlj­a jedinstven tip imunoterap­ije jer reaktivira specifične T ćelije putem ubrizgavan­ja mikrograms­kih količina dva agensa direktno u tumor.

Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazir­ao po celom telu. On ističe da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunološki­h simulacija, i da će biti finansijsk­i isplativij­a od dosadašnji­h tretmana. Neželjenih dejstava kod miševa je bilo malo, uključu-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia