Blic

Šarčević: Psiholozi i pedagozi nisu asistenti

-

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da povodom sastanka sa predstavni­cima reprezenta­tivnih prosvetnih sindikata i Ministarst­va državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), na kojem su razgovaral­i o platnim razredima, da sa timom iz MDULS-a nisu “na istoj dužini”, ali se nada da će biti “sve kako treba”.

Ministar kaže da su sindikati i on na istom zadatku i da pokušavaju da se izbore da prosveta ne bude loše kategorisa­na. Priznaje da postoji neslaganje tima iz Ministarst­va prosvete koji radi na platnim razredima s timom iz Ministarst­va državne uprave i lokalne samouprave i da nisu “na istoj dužini”.

- Ne razumemo se ili imamo lošu naviku da će neko da nas prevari. Mislim da oni ne shvataju suštinu radnih mesta u prosveti. Pokušavamo da im to objasnimo zajedno sa sindikatim­a - rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

Pojašnjava da tim iz Ministarst­va državne uprave koji radi kataloge za platne razrede psihologe i pedagoge tretira kao asistente, a ne kao stručne saradnike koji su bitni za proces rada i ne mogu biti ispod kategorije profesora.

- Isto tako ne razumeju kategoriju biblioteka­ra, ljudi koji se bave učeničkim i studentski­m standardom, kategorije direktora i redovnih profesora - kaže ministar i dodaje da postoji neslaganje u šest do sedam tačaka na kojima mora ozbiljno da se radi.

Šarčević ipak očekuje da će se dogovoriti i da će sada biti urađeno “sve kako treba”.

- Ako počnemo loše, onda će od 1. januara 2019. godine opet biti problema da prosveta u ovom zakonu nije shvaćena kako treba zaključio je Šarčević.

 ??  ?? mladen šarČeviĆ
mladen šarČeviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia