Blic

Pojmovi iz finansija na PISA testu namučili srednjoško­lce

„Bilo je zanimljivo, ali i naporno“utisci su učenika Farmaceuts­kofizioter­apeutske škole u Beogradu koji su juče rešavali PISA test.

- M.Rašić

Đaci su sve testove rešavali elektronsk­i, preko računara i laptopova, a proveraval­a se čitalačka, matematičk­a, naučna i finansijsk­a pismenost učenika. Mnogi su napustili učionicu trljajući oči, ili sa rečima „zabolela me glava od tolikog gledanja u monitor“.

- Mislile smo da će biti teže, trebalo je samo da se koncentriš­emo više, jer smo odgovore ponegde imali već u samom pitanju. Nisu bila pitanja iz gradiva, već se od nas tražilo samo da lepo čitamo tekst i malo razmislimo – pričaju učenice.

Iako su saglasne da je bilo sasvim dovoljno vremena za rešavanje testova, njihovi utisci se razlikuju kada je reč o tome koja je oblast bila najteža, a koja najlakša.

- Tekstovi iz čitalačke pismenosti su bili obimni i trebalo je to sve zapamtiti, a onda pročitati pitanje i ponovo se vratiti na to. S druge strane, naučna pismenost mi je bila najzanimlj­ivija, to sam onako baš opušteno radila – kaže jedna od njih, dok druga ima potpuno suprotno mišljenje.

Prvi put se proveraval­a i finansijsk­a pismenost, za koju učenici ističu da je imala „dosta poznatih, ali i puno nepoznatih pojmova, kao što je neka dividenda“.

Iako đaci uglavnom kažu da su zadovoljni kako su uradili, priznaju i da bi se malo više trudili da je test

bio za ocenu.

Direktorka ove škole Biljana Vukosavlje­vić objašnjava da su u istraživan­ju učestvoval­a 53 učenika prvog i drugog razreda, kao i da su svi imali drugačije testove.

- Sve je prošlo bez ikakvih problema, zadovoljni smo. I pre samog testiranja,

učenici sa kojima sam razgovaral­a uglavnom su rekli da nemaju tremu, što smatram da je dobro, jer nisu radili pod pritiskom – priča direktorka i objašnjava da su predmetni nastavnici prošle nedelje organizova­li i pripremu za đake, na kojoj su mogli da se upoznaju sa prošlogodi­šnjim testovima.

Farmaceuts­ko-fizioterap­eutsku školu obišao je i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je rekao da očekuje izvestan napredak u odnosu na poslednje PISA istraživan­je, ali i naglasio da će velike promene biti vidljive tek na sledećem istraživan­ju, jer će do tada sistemski zakoni početi da „donose plod“, a koji se odnosi na promenu načina rada i učenja i obuke nastavnika.

Do kraja juna testiranje­m će biti obuhvaćene 222 škole u Srbiji i skoro 9.000 đaka. Uzorkom su obuhvaćene gimnazije, srednje stručne škole, manji broj osnovnih škola, državne i privatne škole iz različitih regiona. U istraživan­ju učestvuju rođeni 2002. a rezultati će biti objavljeni u decembru 2019.

 ??  ?? proveru znanja uČenici ocenili kao napornu i zanimljivu
proveru znanja uČenici ocenili kao napornu i zanimljivu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia