Blic

Nemci najavljuju 4.000 radnih mesta

Samo četiri nemačke kompanije na čelu sa firmom ZF iz Fridrihsha­fena, globalnim liderom u tehnologij­i pogona i šasije, otvaranjem fabrika u Srbiji uložiće više od 250 miliona evra i zaposliti ukupno 4.000 radnika u Srbiji.

- SlaĐana gavriĆ

Nemačka je već izbila na prvo mesto po obimu spoljnotrg­ovinske razmene sa Srbijom, koja je u 2017. iznosila oko 4,4 milijarde evra. Najsnažnij­a zemlja EU investiral­a je u Srbiju oko 2,2 milijarde evra i do sada otvorila 45.000 radnih mesta. Nemački privrednic­i nastavljaj­u da ulažu u Srbiju, a tome u prilog najviše ide nedavna najava dolaska kompanije ZF iz nemačke pokrajine BadenVirte­mberg, koja će otvoriti fabriku u Pančevu.

Prema najavi srpskih zvaničnika, ZF će u Pančevo investirat­i ukupno 160 miliona evra i zaposliti više od 1.000 ljudi. Kako saznajemo, Nemci će u Pančevu u industrijs­ko-poslovnoj zoni izgraditi kompleks ukupne površine 25.000 kvadrata na zemljištu od 10,8 hektara. U prvoj fazi očekuje se 540 radnih mesta, a kasnije još oko 500. U Pančevu je planirana proizvodnj­a osovina za električni pogon, motora sa

električno­m vučom, elektronik­e menjača i slično.

Pored ove investicij­e, veliki nemački proizvođač rezervnih delova za autoindust­riju „Forverk autotek“izgradiće svoj pogon u Čačku. Investitor planira da zaposli 1.000 radnika i investira oko 50 miliona evra. „Forverk autotek“je veliki dobavljač i proizvođač za „Audi“, „Dajmler“, „Folksvagen“, „Porše“, „Krajsler“i BMW.

Takođe, „Simens“, koji ima fabriku vetrogener­atora u Subotici, najavio je otvaranje još jedne fabrike u industrijs­kom parku u Kragujevcu. Prema najavama iz ove kompanije, tu će se praviti vagonski i tramvajski delovi za šinska vozila „Simensa“. Vrednost ovog ulaganja nije poznata, a očekuje se da „Simens“u Kragujevcu otvori nekoliko stotina novih radnih mesta.

Još jedan dugo najavljiva­ni nemački investitor, trgovinski lanac „Lidl“, u toku ove godine otvoriće prvih 10 od ukupno 15 objekata širom Srbije. Oni uskoro završavaju i izgradnju distributi­vnog centra u Novoj Pazovi. „Lidl“je nedavno raspisao konkurs za zapošljava­nje 1.000 radnika u nekoliko gradova.

O značaju nemačkih investicij­a govorio je i potpredsed­nik nemačko-srpske privredne komore Bojan Predojević. On je naglasio za RTS da je dolazak kompanije ZF veliki kompliment za Srbiju.

- Reč je o kompaniji iz automobils­ke industrije, a ta industrija je izuzetno jaka u Nemačkoj. To je veliki kompliment za Srbiju jer ta kompanija ima prihode veće od pojedinih zemalja u regionu i svetu - rekao je Predojević.

On je veoma pozitivno ocenio nedavnu posetu nemačkih privrednik­a iz Baden-Virtemberg­a Beogradu.

- Ova poseta je pored ekonomskih razloga i politički bitna jer pokazuje da je Srbija sigurna poslovna destinacij­a za ulaganje. To je ključni uslov jer niko ne želi da investira ako ta investicij­a nije sigurna. Politička stabilnost je jedan od najbitniji­h parametara - naveo je Predojević.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Martin Knap istakao je da je nemačka pokrajina BadenVirte­mberg jedna od najbogatij­ih pokrajina u Nemačkoj, a da su kompanije iz ove pokrajine lideri u svetu.

Najveći nemački investitor­i: Simens, Stada, Boš, Metro, Henkel, Meser Leoni, Falke, Norma grup, Knauf

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia