Blic

Mišković danas staje pred sudiju

- Z. C.

Ponovno suđenje biznismenu Miroslavu Miškoviću optuženom da je navodno podstrekao sina Marka da utaji porez nastavlja se danas u Specijalno­m sudu.

Vlasnik „Delta holdinga“osuđen je 20. juna 2016. prvostepen­om presudom Veća Specijalno­g suda na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za pomaganje sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra. Istom odlukom Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća što je bila glavna tačka optužnice. Apelacioni sud je potvrdio oslobađaju­ći deo prvostepen­e presude, a za osuđujući postupak je vratio na novo suđenje. Apelacioni sud je utvrdio da je Veće Specijalno­g suda u delu osuđujuće presude na štetu Miškovića prekršio odredbu Ustava Srbije o načelu podele vlasti, kao i da je bitno povredio odredbe srpskog Krivičnog zakona i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima čiji je potpisnik Srbija.

Apelacioni sud konstatuje da veće sudije Maje Ilić nema odgovore u prvostepen­oj presudi na dva sporna pravna pitanja: da li je u konkretnom slučaju ostvaren kapitalni dobitak i da li je postojala obaveza obračuna prijavljiv­anja i plaćanja poreza po odbitku za kapitalni dobitak i za koga.

- Iz spisa predmeta proizlazi da se prvostepen­i sud u formi dopisa obratio Narodnoj skupštini i Ministarst­vu finansija u kojem direktno traži odgovore na sporna pravna pitanja... Stoga se, u konkretnom slučaju, ne radi samo o formalnopr­avnom nedostatku već o suštinskoj povredi zakona budući da sud traži da mu organ druge grane vlasti protumači odredbu zakona - pisalo je u odluci.

Miškoviću nije vraćeno rekordno jemstvo u Srbiji od 12 miliona evra koje je uplatio u kešu. On je sa sinom uplatio jemstvo od 15,3 miliona evra a terete se za pet puta manju utaju poreza.V.

 ??  ?? biznismen: miroslav miškoviĆ
biznismen: miroslav miškoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia