Blic

Imamo i cenzuru i autocenzur­u

To što danas toliko igramo Nušića i Domanovića nije toliko dobro, jer pokazuje da nismo odmakli od tog vremena, niti smo nešto naučili.

- Predrag vujanac

To kaže književnik i direktor Bitef teatra Miloš Latinović i dodaje: „Pozorište je danas ipak bolje nego stanje u društvu“.

Autor romana „Četiri ludila“, direktor koji je učestvovao u dovođenje predstave „Olimp“koja je u javnosti izazvala burne i oprečne reakcije, nakon nedavne promocije svoje knjige u Valjevu pričao je o stanju srpskog teatra danas, konstatuju­ći da je pozorište u fazi kada traži način da izađe iz „opšteg neprepozna­vanja u smislu važnosti“. Zbog toga, ali i cenzure i autocenzur­e, kako smatra, u Srbiji danas nema „politički angažovano­g pozorišta“.

- Mislim da naše društvo ne doživljava pozorište kao nešto važno i još manje kao prostor gde se mogu vaspitati neki novi naraštaji. Nije to zato što ima malo para, nego zato što ima malo pažnje. Pozorište u Srbiji danas ima velike probleme da se vaspostavi na kulturnoj mapi kao najbolja moguća opcija za ono što je jednom društvu važno. A to je da progovori o aktivnim i važnim temama i usput edukuje neki novi mladi svet. Ipak, verujem da je pozorište danas bolje

nego što je stanje u društvu - kaže Latinović, koji, kako dodaje, prihvata na sebe deo odgovornos­ti njegove generacije iz 60-ih „koja je predugo bila uljuljkana u samom odrastanju, pa je propustila da na vreme reaguje na mnoge pojave“.

- Pozorište danas ima više

Ipak, verujem da je pozorište danas bolje nego što je stanje u društvu

ideja nego opcija da se te ideje realizuju. I to opet nije zbog malo para, već zbog toga što imamo jako uticajnu cenzuru i autocenzur­u. Mi smo u pozorištu previše oprezni i pažljivi, previše razmišljam­o umesto da se naprosto prepustimo zadatku koji pozorište ima, a to je da proizvodi predstave koje će izazvati reakciju u društvu, a ne mora svaka reakcija biti negativna i kritička. Međutim, predstava koje otvaraju snažne teme gotovo da i nema, i u tom smislu danas nemamo politički angažovano pozorište - kaže direktor BITEF teatra.

Na konstataci­ju da se na aktuelnoj teatarskoj sceni ipak sve više igraju dela Nušića i Domanovića, Latinović odgovara da jeste snaga pozorišta da „uzme tekst posle sto godina i aktuelizuj­e ga“, ali…

- Nije dobro da nam je Nušić savremenik, ne zbog Nušića, nego zbog tih tema, jer to znači da nismo mnogo odmakli od tog vremena, nismo napredoval­i, nešto se stalno ponavlja i konačno to znači da nismo naučili. To govori mnogo više o nama kao ljudima, nego o Nušiću kao piscu. On sigurno nije verovao da će biti aktuelan posle sto godina - smatra Latinović.

 ??  ?? latinoviĆ je nedavno u valjevu promovisao knjigu „Četiri ludila“
latinoviĆ je nedavno u valjevu promovisao knjigu „Četiri ludila“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia