Blic

PronađiteP­r krivca!kr

- BOJANA BOJA BOGOSAV, novinarka

Od čega su se otrovali radnici u postrojenj­u NIS-a u Rafineriji nafte u Pančevu? Odgovor na ovo pitanje ni sedam dana od nemilog događaja niko od nadležnih nije dao. Tako je i dalje misterija šta se tačno dogodilo prošlog četvrtka kada je čak 13 radnika zatražilo lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, mučnine i glavobolje.

U ovom slučaju sada svi ćute i prebacuju odgovornos­t na druge. Kažu da sarađuju međusobno, ali za sedam dana niko od njih nije izašao sa konkretnim rezultatim­a istrage. Niko nije utvrdio ni koja je supstanca otrovala ljude, a kamoli ko je odgovoran za zdravstven­e tegobe radnika koji su prošlog četvrtka savesno otišli na posao kako bi zaradili svoju platu kojom izdržavaju porodice. NIS kaže da čeka zvanični izveštaj sa VMA, tužilaštvo da im je prijavljen događaj, ali da ne znaju detalje istog, dok inspekcija Ministarst­va rada kaže da se čeka završetak istrage.

Čitavo kolo institucij­a koje „ne mogu da kažu ništa dok se ne završi istraga“. Za to vreme drugi radnici Rafinerije nafte u Pančevu savesno odlaze na posao. Rade po celi dan.

#

Nije utvrđeno ni koja je supstanca otrovala ljude, a kamoli ko je kriv

Gotovo sam sigurna da svako od njih moli boga da se ne otruje. Da će živ i zdrav doći kući posle posla, jer svi oni su svesni da je i njima ugroženo zdravlje. Ali, šta se oni pitaju. Obavezni su da rade u postrojenj­ima iako je većina direktno izložena nepoznatoj štetnoj materiji.

Zbog radnika Rafinerije i njihovih porodica istraga se mora što pre završiti. Ne sme da se ćuti i okreće glava, jer u pitanju je zdravlje ljudi, koje ne sme da trpi posledice zbog nečije nemarnosti! Odgovori se moraju dati, a institucij­e sa NIS-om na čelu moraju sarađivati i zajedno raditi na tome da se otkrije šta se tog 19. aprila desilo.

Krivac za ovaj nemili događaj mora da snosi odgovornos­t -i krivičnu i disciplins­ku. Radnici su sada prošli samo sa glavobolja­ma i mučninama, a ako se ne ukloni uzrok njihovih tegoba, ko zna šta može da bude sledeće.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia