Blic

Makron ruši uticaj Angele Merkel

DOČEK FRANCUSKOG PREDSEDNIK­A U AMERICI JE JOŠ JEDAN POKAZATTEL­J NJEGOVE RASTUĆE MOĆI U SVETU

- Milena rodiĆ

Pompezni doček Emanuela Makrona u Beloj kući još jedan je dokaz da je na putu da svrgne Angelu Merkel sa trona najvažnije­g političara Evrope.

Dok Francuz šarmira planetu, Merkelova stoji na marginama, omogućavaj­ući mu da preuzme njenu poziciju lidera čije slovo važi za poslednje.

Simbolično je da je američki predsednik Donald Tramp juče raskošno ugostio francuskog kolegu, a poseta nemačke kancelarke koja treba da usledi najavljena je kao „kratka i radna“, piše „Špigl“.

Posrtanje Nemačke kao lidera nije samo rezultat mučnih pokušaja Merkelove da oformi vladu nakon izbora u septembru prošle godine, već i politike prema izbeglicam­a, koja je bila uvreda skoro svim nemačkim saveznicim­a.

Njeno izostajanj­e iz velikih svetskih dešavanja rezultat je i ustavnih ograničenj­a, tj. parlament mora da daje odobrenja.

Merkelova uočava nastale promene u moći. Na kraju poslednjeg samita Evropske unije brzo bi bežala u hotel nakon kratke izjave, dok je Makron ostajao da ćaska sa svetskim liderima.

Njihovi pristupi su potpuno različiti. On ne beži od velikih ideja, i uporediv je sa Barakom Obamom, čija se popularnos­t može pripisati i govornički­m veštinama.

Pragmatiza­m je oduvek bio ključ uspeha nemačke kancelarke, ali joj nedostaje Makronov talenat za dramaturgi­ju, zbog čega on sada preuzima kormilo i prvi je evropski broj na brzom biranju Amerike.

Nakon slučaja Skripalj, Makron i Tramp su brzo našli zajednički jezik, a Nemačka je dugo bila uzdržana po pitanju uvođenja kaznenih mera Rusiji. Berlin nije imao drugog izbora na kraju osim da se pridruži ostatku Evro-

 ??  ?? udar na asada uČvrstio prijateljs­tvo posle samita merkel daje kratke izjave, makron se druži
udar na asada uČvrstio prijateljs­tvo posle samita merkel daje kratke izjave, makron se druži
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia