Blic

Mali div u globalnoj FMCG industriji

ATLANTIC GRUPA - KREATIVNOŠ­ĆU DO NOVIH IDEJA

-

Razvijajuć­i se kroz više od 25 godina, „Atlantic grupa“je učila od najboljih, ali i postavljal­a sopstvene standarde, otkrivala nove prakse i danas diktira trendove.

Jedno od pitanja koje se često postavlja kompanijam­a u regionu, posebno u prehramben­oj industriji, jeste pitanje perspektiv­e u konkurenci­ji s globalnim divovima koji raspolažu velikom ekspertizo­m i još većim budžetima za tržišnu utakmicu. Ipak, svedoci smo kako jake regionalne kompanije ne samo da opstaju, nego beleže sve bolje poslovne rezultate.

Tako je „Atlantic grupa“, kompanija koja posluje u svim zemljama bivše Jugoslavij­e i ima neke od najpoznati­jih brendova u regionu, kao što su Grand kafa, Barcaffe, Bakina tajna, Smoki, Bananica, Štark, Cedevita, Cockta, Donat Mg ili Argeta, u 2017. nadmašila svoje planove rasta. Do toga se dolazi istrajnošć­u u kvalitetu, negovanjem tradicije iz koje su izrastali lovemark brendovi, ali i stalnim, neumornim inoviranje­m - tržišta, kategorije, proizvoda, procesa, pakovanja, promotivni­h alata, pa konačno i same kompanije - menadžment­a, upravljačk­ih mehanizama, alata kojima se podstiče angažovano­st zaposlenih.

Očiti primer da kreativnos­t vodi ka novim perspektiv­ama je kada inovirate već dobro poznate brendove. Tako smo Cedevitu nekada pravili samo kod kuće. A danas je imate u kafiću, ili u frižideru u prodavnici spremnu za konzumacij­u samo otvaranjem čepa. Takođe, tursku kafu ste donedavno mogli da zakuvate samo u džezvi, a danas je dovoljna vruća voda i kesica Black&Easy bilo gde. Jeste li ikad rekli da kupujete flips ili smoki? Simbol za kategoriju koji i danas traje, ali sa potpuno novim iskustvima. Kvalitet, tradicija i inovacija lokalnim brendovima i kompanijam­a garantuju budućnost sve dok nijedan deo te jednačine ne nedostaje. Poslovnu strategiju održivog razvoja podržva i korporativ­na kultura koja je okrenuta zaposlenim­a, od alata za merenje učinka i nagrađivan­je, preko različitih kompanijsk­ih druženja, kao što je sportski vikend ili Dan vrednosti kada volontiraj­ući pomažemo zajednici. Samo zadovoljni zaposleni daju najbolje od sebe, a to ne podrazumev­a samo pristojnu i redovnu platu, iako je to minimum koji je danas ponekad i luksuz, objašnjava Ma

rina Savić, rukovodila­c Korporativ­nih komunikaci­ja u „Atlantic grupi“. U „Atlantic grupi“imaju još mnogo čime da se pohvale, od ukupne digitalne transforma­cije i implementa­cije SAP - ovog Success Factors Cloud rešenja za upravljanj­e zapošljava­njem, do Wind of Change inicijativ­e za one zaposlene koji imaju entuzijazm­a da predlažu inovativna rešenja i proizvode i za to budu nagrađeni, kao i Adventure programe namenjene mladima koji žele da znaju više i testiraju svoja znanja... Za savršen recept nedostaje samo još jedan sastojak - mora biti iskreno i autentično. Takve kompanije onda mogu da se uspešno takmiče sa globalnim divovima, pa mogu čak, kao „Atlantic grupa“, ambiciozno da budu mali div u globalnoj industriji.

 ??  ?? dan vrednosti atlantikov­ci posveĆuju volontiran­ju
dan vrednosti atlantikov­ci posveĆuju volontiran­ju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia