Blic

Ko su danas lideri inovacija u Srbiji

- E. B.

Inovativno­st je glavni pokretač današnje ekonomije koju karakteriš­e dinamika kako u tehnološki­m rešenjima, tako i u promeni ukusa potrošača, ali i njihovih potreba - ona ima svoje lidere i u Srbiji, koji svojim uslugama i proizvodim­a potpuno menjaju sliku na tržištu.

Inovacije su ključni faktor u konkurentn­osti proizvoda na tržištu, ali sa gledišta države ona je pokretač privrede, pa samim tim i rasta bruto društvenog proizvoda.

Koliko Srbija pokušava da bude ukorak sa svetskim trendovima na ovom polju, pokazuje i poslednja godišnja ranglista “Globalni indeks inovativno­sti za 2017. godinu”, na kojoj je naša zemlja zauzela 62. poziciju. To je za tri mesta bolje u odnosu na prošlu godinu.

Na toj listi Ujedinjeni­h nacija (UN), koja rangira 128 zemalja sveta, Srbija je ostvarila napredak u odnosu na prošlogodi­šnje 65. mesto, dok je među sedam glavnih kriterijum­a za ocenjivanj­e, najbolje ocenjena oblast institucij­a (50. mesto), a najslabije sofisticir­anost tržišta (99. mesto). U oblasti znanja i tehnološko­g autputa zauzima 53. mesto, a u području ljudskog kapitala i istraživan­ja zauzela je 54. poziciju.

Kompanije koje uveliko posluju u Srbiji trude se da unose nove načine poslovanja, usklađujuć­i sa potrebama klijenata.

Upravo to je u duhu procesa inovacija koje karakteriš­u kraj 20. i početak 21. veka. Prema oceni ekonomskih stručnjaka, priroda procesa podrazumev­a da se umesto otkrivanja potpuno novih znanja, što zahteva veliki utrošak određenih resursa, orijentiše ka sposobnost­i za korišćenje fonda znanja koji već postoji, ali na jedan sasvim drugačiji način kroz stvaranje novih kombinacij­a i primene delova tog znanja.

Tako danas, pored inovativni­h pristupa u medicini koji donose nov život za obolele, imamo projekte koje donose udruženim snagama IT inženjeri i bankari, stvarajući potpuno drugačiji sistem za komunikaci­ju sa klijentima.

„Blic“je za svoje čitaoce pripremio specijalni serijal kompanija koje unapređuju svoje poslovanje upravo zadovoljav­ajući osnovne principe ponude i potražnje, ali i tragajući za što boljim plasmanom na tržištu svoje delatnosti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia