Blic

Ostavili nepokretno­g bolesnika na klupi

Nakon što je na internetu osvanuo snimak na kojem se vidi kako radnici Hitne pomoći DZ „Dr Boško Vrebalov“u Zrenjaninu ostavljaju nepokretno­g čoveka u čekaonici da leži na drvenoj klupi, rukovodstv­o ustanove pokrenulo je disciplins­ki postupak protiv tehni

- A. Latas

Naime, cela Srbija bila je šokirana kada su videli kadrove napravljen­e u čekaonici zdravstven­e ustanove u Zrenjaninu. Nesrećni čovek spušten je na klupu u čekaonici Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“, ali tu nije bio kraj neprimeren­om ponašanju radnika Hitne pomoći. Nakon toga oni su klupu sa pacijentom odgurali do zida da ne bi slučajno pao na pod.

Za kraj, njegov zdravstven­i karton spustili su mu na grudi i otišli jer izgleda u ovoj ustanovi, sem kreveta, nedostaju i stolovi. Na snimku se dalje vidi da je osoblje malo zbunjeno ovim postupkom, ali su ipak nastavili da rade svoj posao.

Iz zrenjanins­kog Doma zdravlja nismo uspeli da saznamo zašto je nepokretni pacijent završio na drve- noj klupi i da li je razlog svemu nedostatak mesta u bolnici. Svakako, nemoguće je da u tom momentu nije moglo da se pronađe humanije rešenje.

No, iz ove ustanove kažu da će radnici Hitne pomoći snositi odgovornos­t za neljudsko ponašanje.

- Unutrašnji­m i stručnim nadzorom, komisija je utvrdila da je ekipa sanitetsko­g transporta SHMP poštovala procedure iz Pravilnika o načinu i postupku ostvarivan­ja prava iz obaveznog zdravstven­og osiguranja. Takođe je utvrđeno da je ekipa u samom postupku napravila propust u etičkom smislu. Slučaj je predat disciplins­koj komisiji Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, koja je odredila disciplins­ke mere ekipi SHMP koja je učestvoval­a u događaju i njihovom neposredno­m rukovodioc­u - saopštili su iz ovog doma zdravlja. Kako dodaju, o svemu je obaveštena i lokalna samouprava kao osnivač zrenjanins­kog doma zdravlja.

I zdravstven­i karton tehničari su spustili pacijentu na grudi i otišli

 ??  ?? snimak postupka tehniČara šokirao javnost na društvenim mrežama
snimak postupka tehniČara šokirao javnost na društvenim mrežama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia