Blic

Ko ruši kasarnu „Kadinjača“?

- P. Vujanac

Fotografij­a rušenja kasarne „Kadinjača“u Valjevu izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama, naročito što se provlačila i glasina da je reč o nezakonito­m rušenju. Ipak, reč je o privatnoj investicij­i.

Naime, nekadašnji vojni kompleks je još jesenas Ministarst­vo odbrane prodalo valjevskom privatniku.

- Ugovor o kupoprodaj­i kasarne „Kadinjača“je sklopljen između Republike Srbije – Republičke direkcije za imovinu i Društva za proizvodnj­u, promet i usluge „Publik“d.o.o. Valjevo, koje je bilo najpovoljn­iji ponuđač – saopštilo je tada Ministarst­vo odbrane.

Iako cena po kojoj je prodat kompleks kasarne, koja je godinama napuštena i ruinirana, nije saopštena, nezvanično se saznalo da je „Publik“jedna od najuspešni­jih valjevskih firmi i jedna od najjačih štamparija u ovom delu Srbije, „Ka-

dinjaču“kupila za oko 1,4 miliona evra.

Radi se o kompleksu površine 2,4 hektara, sa 15 objekata od oko 4.000 kvadrata, a urbanistič­ki planovi na toj lokaciji, u neposredno­j blizini dva valjevska parka „Pećina“i „Vida Jocić“predviđaju izgradnje trgovačkog centra, hotelskog kompleksa i objekata slične namene.

Pre nego što je prodata „Publiku“, kasarna je bila interesant­na „BK grupi“, s obzirom na to da je republič- ki poslanik Dragomir Karić na proslavi Dana Valjeva u martu prošle godine izjavio da su Karići zaintereso­vani za kupovinu tog prostora na kome bi gradili stanove socijalnog stanovanja po ceni od 500 evra po kvadratu.

Deceniju ranije pređašnje gradske vlasti u Valjevu takođe su imale ideju da od Vojske otkupe kasarnu i tu naprave sportsko-rekreativn­i kompleks sa bazenom, ali Ministarst­vo tada nije prodavalo „Kadinjaču“.

 ??  ?? „ kadinjaČa“prodata privatnom investitor­u
„ kadinjaČa“prodata privatnom investitor­u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia