Blic

Kako da uštedite na kućnim poslovima

NE MORATE ZA SVE RADOVE U STANU ANGAŽOVATI SKUPE MAJSTORE

- Andriana jankoviĆ

Prilikom sređivanja stana ili kuće mnoge poslove možete da uradite sami umesto da plaćate majstore, čime ćete uštedeti znatnu količinu novca.

Krečenje zidova, postavljan­je laminata ili pravljenje i ugradnja jednostavn­ijih plakara neki su od primera kućnih majstorisa­nja koji će vas koštati znatno jeftinije ako ne angažujete profesiona­lce.

UGRADITE LAMINAT

Za razliku od drvenih podova koji moraju da se bruse, lakiraju ili farbaju, laminat je jeftiniji i možete ga, bez prevelike muke, postaviti sami. Njegova cena po metru kvadratnom prosečno se kreće oko 1.000 dinara. Ukoliko biste pozvali majstora, pored novca za kupovinu laminata, platićete i njegovo postavljan­je, i to oko 300 dinara po kvadratu. Ukoliko pak angažujete neku firmu koja se time bavi, platićete još više.

Za postavljan­je laminata potrebni su vam, naravno, laminat, zatim sunđerasta podloga, selotejp, lajsne i odbojnici za laminat... Od alata vam treba sve ono što praktično već imate u kući - skalpel, čekić, ubodna testera, metar i libela. Laminat se postavlja jednostavn­o pošto se ploče zahvaljuju­ći zupcima uklapaju jedna u drugu. OKREČITE STAN Krečenje unutrašnji­h zidova vašeg doma jedan je od najlakših “uradi sam” poslova. Dok vam za samostalno krečenje stana od prosečnih 50 kvadrata neće biti potrebno više od 50-ak evra, majstori će vam uzeti i više od 200 evra. Samo za krečenje, bez njihovog materijala, majstori će vam uslugu naplatiti i do

30 evra po čoveku, dok “pomoćni majstor” košta oko

20 evra. Krečenje s farbom košta oko

200 evra, dok celokupni molerski radovi staju i više od 450 evra za 50 kvadrata. Za samostalne radove u stanu od 50 kvadrata trebaće vam dve kante boje, najlon i traka za zaštitu parketa i nameštaja, valjak, četka, rešetka za ceđenje, teleskop za valjak i merdevine.

NAPRAVITE PLAKAR Kada su u pitanju ormari i plakari, možete proći i nekoliko puta jeftinije ako jednostavn­ije komade pravite sami, umesto da ih gotove kupujete u radnjama. Najisplati­viji su plakari od oplemenjen­e iverice (univera), a bele ploče koštaju oko 1.000 dinara po kvadratu. Prodavnice u kojima kupujete ploče će vam materijal iseći po meri, pa je neophodno pre nego što se upustite u kupovinu da napravite detaljnu i tačnu krojnu listu. Uz ploče je potrebno kupiti i okove, kao i šrafove i eksere, dok se kao leđa koristi šper-ploča.

Samo sklapanje stranica nije teško, a potrebne su vam šrafilice i bušilice, koje možete i pozajmiti ako ih nemate, kao i čekić, klješta, šrafciger.

- Ako uzmemo za primer običan ormarić dimenzija 80x95x44, njegova okvirna cena u prodavnica­ma nameštaja se kreće između 8.000 i 10.000 dinara. Ukoliko se odlučite da sličan komad nameštaja napravite sami, uštedećete najmanje 5.000 dinara - objašnjava stolar Miloš Ilić.

Za ugradnju laminata potreban vam je alat koji već imate kod kuće

 ??  ?? sreĐivanje stana od 50 kvadrata koštaĆe vas 50-ak evra ako kreČite sami, a majstori Će uzeti 200
sreĐivanje stana od 50 kvadrata koštaĆe vas 50-ak evra ako kreČite sami, a majstori Će uzeti 200

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia