Blic

Doktor izgubio licencu nakon smrti Radenka

Sud časti Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju oduzeo je na dve godine licencu doktoru Dobrivoju Bojaniću, ortopedu iz lozničke bolnice.

-

Doktor Bojanić je oglašen odgovornim zato što je u oktobru 2016. nestručno lečio prelom leve ruke maloletnog Radenka Nikodinovi­ća iz sela Kozjaka, kojem se nakon stavljanja gipsa stanje pogoršalo, te je poslat u Institut za zdravstven­u zaštitu majke i deteta u Beogradu, gde je posle nekoliko dana preminuo.

Sudsko veće suda časti utvrdilo je da je Bojanić napravio propuste u vođenju medicinske dokumentac­ije, zbog čega mu je izrečena disciplins­ka mera, koja se, kako je navedeno u saopštenju Lekarske komore, odnosi isključivo na postupanja lekara u procesu lečenja i pružanja zdravstven­e zaštite, dok je posledica (smrt deteta) koja je nastupila kao uzrok takvog postupanja predmet o kome će odlučivati nadležni krivični sud u krivičnom postupku.

Postupanje Bojanića sud časti ocenio je kao težu povredu profesiona­lne dužnosti.

Podsećamo, dečak Radenko je tokom igre pao u

RANU NAKON PADA RADENKU JE SANIRAO DR BOJANIĆ, ALI MU SE STANJE POGORŠALO NAKON TRI DANA

komšijskom dvorištu, povredio ruku i odmah potom zbrinut u lozničkoj Opštoj bolnici. Ranu mu je sanirao doktor Bojanić, ali se naredna tri dana stanje pogoršaval­o pa je 6. oktobra prebačen u Institut za majku i dete u Beogradu. Uz napore lekara da mu spasu najpre ruku, a potom i život, zdravstven­o stanje dečaka se pogoršaval­o i on je 8. oktobra preminuo.

Ovaj tragičan slučaj uznemirio je celu Srbiju, a dečakovi roditelji su smatrali da je nesreći doprinela, pre svega, lekarska greška.

Ministarst­vo zdravlja je

protiv ortopeda Bojanića početkom novembra 2016. godine podnelo krivičnu prijavu zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći tokom Radenkovog lečenja.

Inače, među prvim u tužilaštvu je saslušan doktor Bojanić koji je ukazao na „činjenicu da je po protokolu lečenja preduzeo sve što je i do tada preduzimao, pozivajući se na svoje iskustvo ortopeda“. Još je ukazao na činjenicu da je sa posebnom pažnjom pružio negu dečaku jer je reč o detetu. Opisao je detaljno ceo postupak u opsežnom izlaganju koje je trajalo tri sata. Bojanić je tada objasnio svoje postupanje i prilikom prvog pregleda i posle na kontroli, izjasnivši se da se do sada sa ovako nečim nije susreo u svojoj praksi niti neko od njegovih kolega. Bojanić je pred tužilaštvo­m pojasnio da je svako njegovo postupanje u skladu sa podobnim načinom lečenja, da je upotrebio podobna sredstva, da su primenjene odgovaraju­će higijenske mere i da je to sve bilo u skladu sa dobrom praksom i nepisanim protokolom lečenja. Bojanić je pred tužilaštvo­m izjavio najdublje saučešće rekavši da i sam želi da se sazna istina.

 ??  ?? radenko nikodinovi­Ć
radenko nikodinovi­Ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia