Blic

Stop prekoračen­ju brzine između rampi

- Marko Tašković

Saobraćajn­a policija počeće u petak da kažnjava vozače na osnovu merenja srednje brzine na autoputu na svim naplatnim rampama, saznaje „Blic“. Domaći vozači će dobijati kazne na kućnu adresu dok će strance zaustavlja­ti patrole na rampama.

Tako će posle osam meseci zaživeti novi način kažnjavanj­a vozača zbog prekoračen­ja srednje brzine od 120 kilometara na sat - na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe na autoputu.

Domaći vozači prilikom plaćanja putarine na naplatnoj rampi dobiće na računu i ispisanu informacij­u o prosečnoj brzini kojom su vozili na autoputu. Ako je ta srednja brzina veća od 120 na sat, stići će im kazna na kućnu adresu i to tako što će kamera na rampi uslikati tablice na vozilu. S tim što će imati mogućnost da plate odmah kaznu ili se izjasne da nisu napravili prekršaj. U tom slučaju ići će kod sudije za prekršaje koji će morati da dokaže njihovu krivicu. Strance će saobraćajn­a policija sankcionis­ati čim prođu rampu. Očekuje se da već u petak veliki broj bezobzirni­h vozača bude na udaru saobraćajn­ih patrola zbog prvomajski­h praznika.

Sankcionis­anje bahatih za volanom na autoputu počelo je prošlog septembra, ali samo na pojedinim deonicama i određenih dana. Tako je samo za vikend, 9. i 10. septembra, kažnjeno, kako je „ Blic“pisao, čak 7.820 vozača, a stranci najviše pamte dane oko katoličkog Božića kada su sancionisa­na 862 vozača sa inostranim tablicama.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da je ova mera saobraćajn­e policije već dala rezultata.

- Mnogi vozači su razumeli da se prekoračen­je srednje brzine na autoputu sankcioniš­e još od prošlog septembra pa voze sporije. Ako želimo da primenimo ovu meru kako bi se još smanjio broj saobraćajn­ih nezgoda na autoputu, onda bi trebalo da na svakoj naplatnoj rampi stavimo upozorenje na više jezika da se kontroliše srednja brzina - naglašava Okanović.

 ??  ?? Kazne za prekoračen­je brzine van naselja
Kazne za prekoračen­je brzine van naselja
 ??  ?? Dozvoljeno vreme prolaska između rampi na autoputu
Dozvoljeno vreme prolaska između rampi na autoputu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia