Blic

SRPSKE PRAVOSLAVN­E CRKVE

-

nije zbog nečasnih radnji i tvrdnji mladih bogoslova da su bili izloženi pritisku na bludničenj­e. Međutim, ono što sada stavlja Pahomija u žižu interesova­nja i samog patrijarha je činjenica da je proneverio crkvene pare. Dokaz patrijarhu pružila je igumanija Stefanida, starešina manastira Sveti Prohor Pčinjski. Ona je optužila Pahomija za zloupotreb­u njenog potpisa, a čime je proneveren­o 300.000 evra. Problem koji je izazvao Pahomije nije samo u mahinacija­ma sa novcem već i u činjenici da je igumanija posle 25 godina napustila manastir i otišla u Gračanicu.

Svojevreme­no, kada su prve optužbe na račun vladike Pahomija krenule, Crkva je takođe pokrenula spor pred svojim sudom. Nakon lobiranja pojedinih vladika, među kojima se posebnom požrtvovan­ošću istakao episkop bački, Pahomiju nije presuđeno. Pred državnim sudovima slučaj zlostavlja­nja četvorice dečaka je zastareo.

- Možda je zastareo pred sudovima, ali dela ne zastarevaj­u. Kada je reč o vladici Pahomiju, skupilo se mnogo toga, uključujuć­i i novac - kaže jedan od vladika.

Vladici Pahomiju, ali i njegovom dobrom prijatelju penzionisa­nom vladici zvorničko-tuzlanskom Vasiliju (Kačavendi), međutim, predstoji ozbiljan problem. Žrtve zlostavlja­nja nezadovolj­ne domaćim i crkvenim sudovima, pokrenule su tužbu u Londonu. Tužba je stigla i pre izvesnog vremena na adresu SPC. Kako saznajemo, vladike su angažovale skupog advokata koji ima titulu lorda da ih zastupa.

U ovakvoj atmosferi vladika bački namerio je da ostvari svoj plan - da rehabilitu­je penzionisa­ne i smenjene Vasilija i nekadašnje­g vladiku mileševsko­g Filareta. Vladika bački, iako jedan od najobrazov­anijih episkopa i teologa ne samo u pravoslavn­om svetu, zapravo je godinama zaštitnik nedostojni­h. Iako ima različitih objašnjena za tu čudnu sklonost, najbliže istini je da on ima najbrojnij­u glasačku mašinu u Saboru, a tako i najveći uticaj.

Sadašnja namera vladike bačkog Irineja da vrati smenjene vladike koje su mu bile i ranije potčinjene direktno je povezana sa promenom crkvenog Ustava, odnosno s njegovom stavkom o promeni načina biranja patrijarha. Umesto dosadašnje­g apostolsko­g biranja - poput apostola koji su birali zamenika na Judino mesto, bacivši kocku između dvojice koje su izabrali ili dosadašnje prakse da se izvlači koverta sa imenom - za budućeg patrijarha SPC biće dovoljna samo dvotrećins­ka većina glasova. Takvom izmenom biranja patrijarha otvara se novi prostor za lobiranja, klanove, interes, a u tome niko nije veći majstor od vladike bačkog Irineja.

Od SPC se očekuje da se odredi prema Kosovu i tužbi za pedofiliju

 ??  ?? kaČavenda, filaret i pahomije imaju podršku grupe episkopa na Čelu sa vladikom baČkim
kaČavenda, filaret i pahomije imaju podršku grupe episkopa na Čelu sa vladikom baČkim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia