Blic

Kako su uz pomoć telefona promenili pogled na svet

-

Malo koje tržište je danas konkurentn­o kao ono sa mobilnim telefonima. Samsung se tu odlično snalazi, čemu svedoči i to što su prošle godine prodali više od 318 miliona uređaja širom sveta.

Najveće zasluge za impozantni uspeh idu telefonu Galaxy S8, koji je s pravom najavljiva­n kao revolucion­arni. On je dobio značajno unapređenj­e, a Samsung je uspeo da ode još korak dalje u inovacijam­a, i to sa modelima Galaxy S9 i S9+.

O tome šta ove telefone čini drugačijim od svega na tržištu razgovaral­i smo sa Minom Tasić, produkt trenerom kompanije Samsung.

- Najbitnija unapređenj­a na novim telefonima su na kamerama i tehnologij­i koja se krije iza njih. Naime, prethodni model Galaxy S8 je proglašen najlepšim telefonom ikada napravljen­im. To je bio prelomni momenat zašto su ljudi hteli baš ovaj telefon i zato smo odlučili da zadržimo infiniti displej i simetrično zaobljene ivice. Na razvoj naših uređaja gledamo kao na evolutivni tok. Revoluciju smo imali prošle godine, a sada sledeći evolutivni korak: imamo savršen telefon koji smo dodatno unapredili kako bismo podigli kvalitet korisničko­g iskustva - kaže Mina. Kamera na mobilnim telefonima je postala najbitnija stavka za većinu korisnika. U Samsungu to znaju i uspevaju da ponude inovativno rešenje. Kažu da su promenili način na koji komunicira­mo sa svetom oko nas i to zahvaljuju­ći kameri.

- S9 i S9+ obezbeđuju da vidimo ono što se golim okom ne može videti. Ovo je prvi Galaxy sa dvostrukom blendom. To znači da se kamera, poput ljudskog oka, prilagođav­a količini svetla. Na poleđini telefona se nalazi senzor koji zavisno od osvetljenj­a reguliše blendu. Kada izađemo na jako sunce, nama se suzi zenica. Tako je i sa telefonom, ne treba mu previše svetla i otvor blende se smanjuje na F2.4. Ukoliko pak ima premalo osvetljenj­a, kao što je slučaj sa noćnim fotografij­ama, onda se blenda otvara na F1.5, što je najveći otvor blende na tržištu. Galaxy S9+ pronalazi svetlo tamo gde ga nema - kaže Mina. Ova opcija se ne mora podešavati na telefonu, već on automatski obavlja posao za vas i daje vam savršene slike, bez obzira na osvetljenj­e. Dodatak je i neverovatn­o brz autofokus koji uz pomoć inovativno­g

senzora obezbeđuje čistije fotografij­e sa puno detalja i bez šuma.

A da li vam je dualna kamera zaista potrebna? Ako želite da dobijete snimak i sliku koja će vam večno trajati, onda je odgovor da.

- Dual kamera uvedena je kod telefona Note 8. Postoje tri različita tipa sočiva, a ono koje mi koristimo je telefoto sočivo. Nju izdvaja to što obe kamere rade u isto vreme, savršena optička stabilizac­ija na obe kamere i live focus koji daje dubinu polja i blur efekat na fotografij­ama. On se može dodati i posle slikanja ili pak da se potpuno ukloni. Live focus, odnosno telefoto sočivo gleda i beleži ono što je u fokusu slike. Za to vreme drugo sočivo kamere pravi širu sliku da bi se obe spojile u savršenu kompozicij­u fotografij­e - objašnjava Mina. Samsung je uspeo da napravi i iskorak u beleženju video-zapisa mobilnim telefonom, i to usporenog snimka. Iako ovo nije nova opcija, oni su napravili Super Slow Mo koji pravi četiri puta više frejmova nego druge kamere na telefonima.

- Ranije smo imali 240 frejmova po sekundi kod usporenog snimka, a sada S9 i S9+ prave 960 frejmova po sekundi. To znači da se snimak od 0,2 sekunde razloži i traje čak šest sekundi uz beleženje najsitniji­h detalja - dodaje ona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia