Blic

Partner za „Bor“bez prava na rudu

-

Tender za izbor strateškog partnera RTB „Bor“bi trebalo da bude raspisan u maju, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da strateški partner neće imati pravo i na rudu pošto je ruda u isključivo­m vlasništvu države.

“Po zakonima Srbije niko nema pravo na rudu. Ruda je vlasništvo Srbije, a partner će imati eksploatac­ionu dozvolu na osnovu koje će vršiti rudarsku proizvodnj­u i plaćati državi rudnu rentu”, rekao je Antić i dodao da naša rudna renta nije niska već prilagađen­a evrop- skim okvirima.

Antić je komentariš­ući ranije najave da će tender za RTB „Bor“biti raspisan u maju naglasio da država nije suočena ni sa kakvim rokovima koje nam neko nameće, na primer međunarodn­e finansijsk­e institucij­e.

On je kazao da je reč o rokovima koje je država sama sebi postavila i da se na pripremi tendera za izbor strateškog partnera intenzivno radi.

Prema njegovim rečima, RTB pozitivno posluje, vraća svoje dugove, plaća sve tekuće obaveze i ostvaruje profit.

“U tim uslovima mi prepoznaje­mo ovo vreme kao idealno da tražimo partnere i imamo više kompanija koje su zaintereso­vane. To su kineske, ruske, a čak i sa Zapada, pošto smo imali i kanadsku kompaniju koja je radila dju dilidžens RTB- a”, naveo je Antić.

Ističe da će tender biti potpuno transparen­tan i da će se pronaći najpovoljn­iji partner za Srbiju, koji će pratiti našu viziju da se RTB razvija, da se otvaraju novi rudnici i zadrži sadašnji broj radnika.

 ??  ?? Dobiće samo eksploatac­ionu dozvolu i plaćaće rudnu rentu. Zaintereso­vani su Rusi, Kinezi, ali i kompanije sa Zapada, kaže Antić
Dobiće samo eksploatac­ionu dozvolu i plaćaće rudnu rentu. Zaintereso­vani su Rusi, Kinezi, ali i kompanije sa Zapada, kaže Antić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia