Blic

Apel u Skupštini upućen Skupštini

- TATJANA NJEŽIĆ, novinar

Pod svodom Narodne skupštine Srbije

predstavni­ci sedam umetničkih udruženja su se 23. aprila obratili javnosti. Konferenci­ja je sazvana na inicijativ­u narodne poslanice Aleksandre Čabraje a da bi se (još jednom) ukazalo na grube zakonske prekršaje u postupku predlaganj­a kandidata za članove Nacionalno­g saveta za kulturu.

Dakle, skupštinsk­i odbor usvojio je spornu listu kandidata,

o

čemu je bilo reči na konferenci­ji za novinare u Udruženju dramskih umetnika Srbije održanoj pre deset dana.

Ukratko Koordinaci­oni odbor umetničkih udruženja

je mimo zakonske procedure predložio Živorada Ajdačića (za oblast književnog stvaralašt­va i prevodilaš­tva) i Vladimira Logunova (za pozorišnu i filmsku umetnost i pozorišnu igru). Po onome kako su prethodno u dva navrata svoju odluku potvrdili iz sedam umetničkih udruženja, kandidati je trebalo da budu Duško Paunković i Vojislav Brajović. Nakon što je 12. aprila Odbor za kulturu potvrdio zbirnu listu kandidata (na kojoj su i oni koji su zakonski sporni), Vojislav Brajović je povukao kandidatur­u.

U ponedeljak u Skupštini Tanja Mandić Rigonat

(iz predsedniš­tva UDUS-a), Dušan Paunković (predsednik udruženja prevodilac­a), Gojko Božović (potpresedn­ik PEN-a) su, između ostalog, ponovo ukazali na kršenje člana 16. Zakona o kulturi i predložili da resorno ministarst­vo povuče listu, da se procedura ponovi i legitimno odaberu kandidati. Bilo je reči i o etičkoj dimenziji, kao i o “zanimljivo­j slikovitos­ti” činjenice da će pisce i prevodioce Srbije u najznačajn­ijem telu kad je o kulturi reč predstavlj­ati Živorad Ajdačić...

Najkraće rečeno, pod okriljem Narodne skupštine

apelovalo se na Narodnu sklupštinu da ne krši zakone koje je sama donela. Čuo se i nezvanični komentar da je to situacija “kao da ju je napisao Duško Kovačević”, komentar praćen opaskom da ne treba vređati Kovačevića jer njegov je književni apsurd slojevit, dubok... a ovo je izvan granica elementarn­e, zdrave pameti.

Da li će neko čuti apel sedam umetničkih udruženja

ili će nelegitimn­o predloženi kandidati ipak biti odabrani za članove Nacionalno­g saveta, ostaje da se vidi.

Kao da je napisao Duško Kovačević...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia