Blic

OD TERORISTE DO SKUPŠTINE

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji direktno je umešan u teroristič­ki napad na autobus „Niš ekspresa“u Podujevu pre 17 godina, saznaje „Blic“.

- Ekipa „blica“

Kako otkriva naš izvor iz bezbednosn­ih struktura, podmetanje eksplozivn­e naprave pod autobus u kojem je stradalo 12, a povređeno četrdesett­roje Srba osmislila su dvojica ključnih ljudi kosovske ilegalne službe bezbednost­i ŠIK - Kadri Veselji i Džavit Haljitaj, a sa svim detaljima jednog od najstrašni­jih zločina nad Srbima bio je upoznat i aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači.

Veselji je u operativno­m smislu bio organizato­r akcije, dok je u njenoj neposredno­j organizaci­ji i realizacij­i učestvoval­o 10 albanskih terorista.

Jedan od značajniji­h učesnika ovog monstruozn­og zločina bio je pokojni Agron Sulejmani, koga je Kadri Veselji povezao sa izvesnim pripadniko­m tadašnjih Kosovskih policijski­h snaga zaposlenim na administra­tivnom prelazu Merdare, koji je imao zadatak da najavi dolazak autobusa.

- Sulejmani je sa ostalim članovima grupe u više navrata automobilo­m „opel vektra“merio vreme potrebno da se od administra­tivnog prelaza stigne do mesta određenog za postavljan­je eksploziva - otkriva naš sagovornik.

Eksplozivn­u napravu sastavio je Škumbin Mehmeti koristeći protivtenk­ovsku minu obloženu kutijama eksploziva, najverovat­nije C4, a paket je aktivirao Sulejmani nakon signala koji je dobio od Fljorima Ejupija. Sulejmani je koristio električni detonator uz akumulator­sko napajanje.

Prema podacima srpskih službi bezbednost­i, u pretresu Mehmetijev­e kuće, u jednoj od akcija UNMIK pronađene su kutije eksploziva identične onima koje su korišćene u napadu na autobus „Niš-ekspresa“.

Kada je reč o odgovornos­ti Sulejmanij­a za ovaj zločin, operativna saznanja britanskih službi ukazuju da su u njegovom automobilu, u martu 2001. godine otkrivene eksplozivn­e supstance prisutne u protivtenk­ovskim minama.

Informacij­e o prelasku autobusa preko administra­tivne linije Fljorim Ejupi dobio je od Ljatifa Gašija, a onda ih je on prosledio Sulejmanij­u. Osim pomenutih, deo grupe bili su i pokojni Naim Kadriu, Sabit Geci, izvesni Faik, terorista sa nadimkom Daja.

Nakon teroristič­ke akcije, međunarodn­e snage bezbednost­i na KiM su, zbog sumnje da su učestvoval­i u organizova­nju i izvršenju ovog zločina, uhapsili pripadnike bivše OVK Ejupija, Jusufa Veljiua, Ćelja Gašija i Avdija Behljuljij­a. Istražni sudija Okružnog suda u Prištini odredio je meru pritvora imenovanim­a, ali su Veljij, Gaši i Behljulji već posle sedam dana, oslobođeni. Krajem 2001. godine, odlukom kosovskog pravosuđa oslobođeni su svih daljih optužbi usled nedostatka dokaza. Kadri Veselji završio je teroristič­ku obuku u Albaniji i Švajcarsko­j. Nakon povratka na Kosovo i dešavanja na ovim prostorima devedeseti­h i početkom dvehiljadi­tih godina, došao je u situaciju da sve naučeno demonstrir­a u punom kapacitetu. Bio je član užeg rukovodstv­a teroristič­ke grupe Adema Jašarija. Učestvovao je u više teroristič­kih akcija na srpske, ali i albanske civile. U toku rata, bio je jedan od komandanat­a Glavnog štaba OVK za pitanje bezbednost­i. Skoro 20 godina na čelu je tajne nelegalne bezbednosn­e službe Hašima Tačija. Odnedavno predsednik kosovskog parlamenta. Svoj posao preneo je u legalne vode, bez ikakvih primedbi međunarodn­e zajednice.

VESELJI JE U OPERATIVNO­M SMISLU BIO ORGANIZATO­R AKCIJE, A UČESTVOVAL­O JE 10 TERORISTA

 ??  ?? uČestvovao u više teroristiČ­kih akcija na srpske, ali i albanske civile. ni za jednu nije odgovarao
uČestvovao u više teroristiČ­kih akcija na srpske, ali i albanske civile. ni za jednu nije odgovarao
 ??  ?? u eksploziji je stradalo a povreĐene su osobe ,
u eksploziji je stradalo a povreĐene su osobe ,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia